Суспільство

Житомирські екологи нагадали про старт нерестової заборони на вилов риби з 1 квітня та розповіли про нові суми штрафів для порушників

28 March 2023, 14:25

1 квітня 2023 року на території Поліського округу розпочинається нерестова заборона на лов риби та інших водних біоресурсів. Відповідні накази оприлюднили Управління Держрибагентства у Житомирській та Управління Держрибагентства у Рівненській областях.

Про це 28 березня повідомляє Державна екологічна інспекція Поліського округу.

Відповідно до зазначених наказів затверджено строки нерестового періоду, під час якого забороняється займатися риболовлею на водних об’єктах Житомирської області:

  • з 1 квітня по 20 травня – на річках області та їх кореневих водах;
  • з 1 квітня по 9 червня – на водосховищах;
  • з 1 квітня по 30 червня – в придаткових водах.
  • з 1 квітня по 20 травня – на річках області та їх кореневих водах;
  • з 1 квітня по 10 червня – на озерах, водосховищах;
  • з 1 квітня по 30 червня – в придаткових водах річок.

На водних об’єктах Рівненської області:

Згідно оновлених Правил рибальства під час нересту дозволяється виключно любительське рибальство на водоймах загального користування гачковими знаряддями вилову з кількістю гачків не більше двох на рибалку або спінінгом з однією штучною приманкою з берега за межами нерестовищ, а також в адміністративних межах населених пунктів.

Державна екологічна інспекція Поліського округу нагадує про необхідність дотримання вимог чинного природоохоронного законодавства та повідомляє: в нерестовий період Інспекція спільно з рибоохоронним патрулем, працівниками поліції та громадськими інспекторами з охорони довкілля посилює роботу по проведенню заходів нагляду (контролю) з метою охорони водних живих біоресурсів.

За недотримання вищезазначених норм передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу на суму від 34 до 680 грн.

За незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотну шкоду передбачена кримінальна відповідальність відповідно до ст. 249 КК України, санкція статті передбачає накладання штрафу у розмірі від 1700 до 3400 грн або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Крім штрафу, за незаконний вилов нараховуються збитки за кожну виловлену рибину.

Інспекція звертається до любителів і професіоналів рибної ловлі: будьте відповідальними та дотримуйтесь встановлених заборон під час нересту!

Про порушення Правил рибальства або Порядку придбання чи збуту водних біоресурсів, просимо повідомляти на телефонну «гарячу лінію»:

068-717-03-34; (0412) 46-49-54 (Житомирська область)

098-429-86-90; (0362) 67-14-51 (Рівненська область)


Як повідомляв Житомир.info, з 1 квітня 2023 року у Житомирській області стартує нерестова заборона на вилов риби, але любительське рибальство дозволене

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: риба вилов риби екологічна інспекція 
Матеріали по темі