Місто

У Житомирі презентували проєкт будівництва онковідділення вартістю 228 млн грн: двоповерхова будівля з сучасним обладнанням

31 March 2023, 15:30

На Житомирщині рівень онкозахворюваності перевищує загальнодержавний показник і є одним з найбільших в Україні. Щороку в регіоні виявляється більше 4 тисяч нових випадків захворювання на рак, близько 30% з яких у Житомирі.

«У чоловіків на першому місці захворювання передміхурової залози, на другому - онкологічне захворювання шкіри, на третьому легені. У жінок на першому місці рак молочної залози, на другому - шкіри, на третьому - внутрішніх статевих органів», - розповідає медичний директор КП «Лікарня №2 імені В. П. Павлусенка» Віктор Помирляну.

Відтак, міська влада разом із фахівцями пів року тому взялися розробляти проєкт будівництва лікувально - діагностичного корпусу на території КП «Лікарня №2 імені В. П. Павлусенка», враховуючи досвід зарубіжних клінік.

«Американська лікарня, невеликі відсіки, які теж можуть закриватися. Більшість пацієнтів постійно під наглядом медичної сестри, зручне крісло, може бути навіть з масажем, сад за вікном, телевізор, штучний камін», - коментує Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Нині проєкт презентують на загал. По плану - це має бути двоповерхове відділення лікарні, площею у 752 кв м, з сучасним обладнанням, де будуть якісно надавати послуги з лікування онкології.

«Сам проект передбачає онковідділення у нашій лікарні №2. Люди зможуть отримати лікування на високоякісному обладнанні. Друга частина проекту - укриття для всієї лікарні», - говорить мер Житомира.

Орієнтовна вартість проєкту 228 млн грн, значна сума якого передбачена на закупівлю медичного обладнання.

«Більшу половину займе вартість обладнання - лінійний прискорювач, комп’ютерний томограф, МРТ. Тому, близько 200 млн грн, попередньо, піде на обладнання. В даній будівлі буде не тільки лінійний прискорювач, де буде надаватися допомога. Також, буде проведення хіміотерапевтичного, яке сьогодні є у зарубіжних клініках», - роз’яснює директор КП «Лікарня №2 імені В. П. Павлусенка» Ігор Кухарук.

Реалізувати проєкт планують за рахунок грантових коштів та державної підтримки.

«Іще 23 грудня ми дали на фінансування цього об’єкту через кошти Європейського інвестиційного банку, грантові кошти. На сьогодні цей об’єкт знаходиться на розгляді в Державному агентстві по відновленню. Будемо намагатися, щоб держава профінансувала, якщо ні то, у нас є резерв у міському бюджеті і будемо фінансувати тоді за рахунок міського бюджету», - зазначає Сергій Сухомлин.

Загалом по Житомирській області сучасного лікування потребує до 2500 людей. Зокрема і променевої терапії, яка ефективно впливає на лікування раку. Як це працює, роз’яснює медичний директор КП «Лікарня №2 імені В. П. Павлусенка» Віктор Помирляну.

«Сконцентрувати дозу променевої терапії безпосередньо у тій пухлині, де цього найоптимальніше бажаємо і прагнемо. У той же самий час уникнути пошкодження важливо життєвих органів».

Проводити променеву терапію на Житомирщині ніде, точніше немає на чому. Тому майже 90% пацієнтів, котрі потребують променевої терапії, діляться лікарі, відправляють в інші області.

«Направляємо у Київ, Хмельницький, де кілька місяців тому поставили новий лінійний прискорювач і там гарні лікарі. Вони приймають наших пацієнтів без проблем, бо це державні гарантії, вони за це заробляють кошти», - говорить лікар-мамолог КП «Лікарня №1» Ярослав Сущенко.

Окрім того, не слід забувати, що лікування онкології відбувається завжди комплексно, - зауважують лікарі. Зокрема, у першій міській лікарні жінок обстежують на мамографі, який дозволяє діагностувати хворобу на початковій стадії.

«Пухлини до 1 см - це пухлина, яка не дає в крові ракові клітини. Тому, це впливає на виживаність і на результати лікування. Було обстежено 9462 жінки, їм проведено 37950 обстежень. Такий показник, тому що у жінки дві молочні залози і у двох проекціях робляться знімки кожної. З них ми виявили за 2021 рік 207 верифікованих раків молочної залози, за 2022 рік 163, за 2023 рік - 70. Сьогодні я буду оперувати жінку, яка є вихователем дитячого садочка. Вона пішла на плановий огляд, яку нічого не турбувало і у неї виявилась пухлина 5 мм. Ми її верифікували на першій стадії, сьогодні ми її будемо оперувати. Якщо після гістології все так і закінчиться, можна сказати, що ми врятували одне життя. Тому що, вона обстежуватись не планувала і казала, навіщо я пішла, краще б не знала і жила спокійно», - наголошує лікар-мамолог Ярослав Сущенко.

Наостанок, медики закликають людей не нехтувати профілактичними обстеженнями та слідкувати за власним здоров’ям.

Нагадаємо, 15 грудня на черговій сесії Житомирської міської ради Сергій Сухомлин розповідав, що на нове будівництво лікувально-діагностичного корпусу житомирської комунальної лікарні №2 хочуть отримати майже 200 млн грн грантових коштів від Європейського Союзу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лікарня будівництво онковідділення Помирляну Сухомлин Сущенко 
Матеріали по темі