Місто

Екологи отримали результати аналізів води у Тетереві на околиці Житомирі: виявили зависоку концентрацію азоту амонію, хлоридів, заліза

3 April 2023, 13:03

У річці Тетерів неподалік села Слобода-Селець Житомирського району екологи виявили зависоку концентрацію забруднюючих речовин: азоту амонію, заліза, хлоридів тощо.

Про це 3 квітня повідомила пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу.

«20 березня 2023 року працівники Державна екологічна інспекція Поліського округу здійснили виїзд в район с. Слобода-Селець Житомирського району, де, за повідомленням на телефонну «гарячу лінію», ймовірно, відбувався несанкціонований скид у річку Тетерів стічних вод, та відібрали проби невідомої речовини зі зливної каналізаційної мережі та з самої річки – 500 м вище та нижче скиду. На час проведення обстеження, опади були відсутні. Спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю проведено необхідні дослідження, за результатами яких зафіксовані перевищення нормативів гранично допустимих концентрацій. У пробі води із колектору зливових вод зафіксовано високий вміст наступних забруднюючих речовин: азот амонійний, загальне залізо, хлориди, ХСК, БСК5, сухий залишок та завислі речовини, що не характерно для якості зливових вод, які стікають з території виробничих об'єктів та населених пунктів у результаті випадання атмосферних опадів (сніготанення) чи поливання вулиць», – йдеться у повідомленні.

Інспекція направила лист до Житомирської міської ради та КП «Експлуатація штучних споруд» Житомирської міської ради для вжиття заходів реагування та проведення обстеження колектору зливових вод на предмет виявлення фактів несанкціонованого врізання (чи скиду) у зливову мережу з подальшим потраплянням стічних вод до річки Тетерів.

«Відповідно до отриманої від Житомирської міської ради інформації, працівниками КП «Експлуатація штучних споруд» Житомирської міської ради спільно з представниками лабораторії КП «Житомирводоканал» Житомирської міської ради було проведено обстеження та відбір зразків проб води в місці безпосереднього скиду та по всій довжині колектора від вул. Параджанова, 127а (м’ясокомбінат) до випуску (с. Слобода-Селець). При спробі обстежити зливовий колектор на відрізку, який знаходиться на території одного із суб’єктів господарювання (де стічна вода за кольором ідентична тій, що скидалася до р. Тетерів), керівництво вказаного підприємства не допустило працівників до огляду мережі», – зазначають екологи.

Тож Державна екологічна інспекція направила копії матеріалів, складених за результатами проведеного заходу, та лист від Житомирської міської ради до Житомирської окружної прокуратури та Житомирського районного відділення поліції для вжиття заходів реагування.

Нагадаємо, 20 березня 2023 року працівники Державної екологічної інспекції Поліського округу здійснили виїзд в район села Слобода-Селець Житомирського району та відібрали проби невідомої речовини зі зливної каналізаційної мережі та з річки Тетерів для виявлення ймовірного впливу скидів на якість води у річці. Житомирська окружна прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом несанкціонованого скиду стічних вод у річку Тетерів неподалік с. Слобода-Селець.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: річка Тетерів забруднення екологія Держеконінспекція ДЕІ  
Матеріали по темі