Політика

Порушення, виявлені ТСК в лісгоспах Житомирської області: «рекреаційна» баня з готелем, здорові дерева на дрова, мізерні прибутки

5 April 2023, 13:30

Народна депутатка Юлія Яцик, яка входить до складу Тимчасової слідчої комісії Верховної ради з питань розслідування можливих фактів неефективної діяльності Державного агентства лісових ресурсів України, Державного агентства водних ресурсів України та Державної екологічної інспекції України, їх територіальних органів, розповіла про виявлені порушення в Житомирській області.

Про місцеві особливості «корупції та злочинності» йдеться у її дописі, оприлюдненому ввечері 4 квітня.

«Сьогодні у складі ТСК працюю в Житомирі. Що можу сказати – по всій Україні одне і те ж, але з певними особливостями корупції та злочинності...Робота ТСК на Житомирщині триває. Далі буде», - зазначається у дописі.

Зокрема, ТСК в Житомирській області встановила місця санітарних порубок дерев, на яких:

зберігалися зрублені, але не пробирковані колоди, які ніким не охоронялися;

знаходились колоди довжиною 22-24 м., які за частково закріпленими на них бирками б’ються довжиною 16 метрів;

дерева, які по документам обліковуються як зрублені ще в минулому році, а по факту вони ще ростуть на корені;

зафіксували здорові дерева, промарковані під зруб з позначенням категорії «дрова»;

за фактами, виявленими ТСК поліцією порушено ряд кримінальних справ (в коментарі до допису уточнено – 4 кримінальних провадження).

«Крім того, на території Городницького (керівник В.Мельник) та Коростишівського (керівник В.Ейсмонт) лісгоспів на земельних ділянках, переданій в оренду для рекреації, ТСК виявила…. банно-оздоровчий комплекс та готель (див. фото). Ознак очевидного нецільового використання земельної ділянки, як підстави для припинення права оренди землі, керівництво філії Держлісагентства не вбачає.. А от Ємільчинський лісгосп за своїми показниками є прибутковим, але (!) прибуток з 1 м. куб зрубленої деревини становить копійки – 29 грн! Звісно, це я про офіційний прибуток. А от на питання «з якою метою в лісгоспі зрушується 70 тис. м. куб. деревини, а на торги виставляється лише 7 тис. м. куб.?» та «куди подівся залишок?» відповіді у директора не знайшлося», - інформує Юлія Яцик.

Також з’ясувалося, що прибуток Ємільчинського лісгоспу за минулий рік склав 5 млн грн, тоді як тільки витрати на оплату праці в лісгоспі в 16 разів більше і становили 80 млн грн, а ще є витрати на паливо, ремонти та ін. Згадала народна депутатка і про шматки державного прапора на будівлі Ємільчинського лісгоспу, яка, на її думку свідчать про «непритаманність державницької позиції його директору О.Я.Дідусу, який, до речі, окуповує, тьфу, обіймає, цю посаду вже понад 21 рік».

Повідомила і про «стихійне сміттєзвалище» у Ємільчинській ОТГ поряд з територією лісництва, яке «обласні екологи та екологічна прокуратура впритул не помічають».

Нагадаємо, за результатами засідання ТСК, яке проходило в Житомирі 4 квітня, рекомендовано звільнити начальник Державної екологічної інспекції Поліського округу Євгенія Медведовського та директора Столичного лісового офісу ДП «Ліси України» Віктора Сахнюка.

Як повідомляв Житомир.info, в Житомирській області 3 квітня 2023 року працювала Тимчасова слідча комісія Верховної ради, яка, зокрема, виявила порушення на території Ємільчинського лісгоспу та звернулася з цими фактами до поліції.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ТСК лісгосп деревина Яцик вирубка дерево нардеп 
Матеріали по темі