Місто

У Житомирі музей просить назвати вулицю Гагаріна іменем українського космонавта, хоча голосування вже завершилося

5 April 2023, 15:41

Національний музей космонавтики імені С. П. Корольова просить Житомирську міськраду, аби вулицю Гагаріна в обласному центрі перейменували на вулицю Каденюка.

З відповідним листом від 5 квітня 2023 року керівництво музею звернулося до Житомирського міського голови Сергія Сухомлина. У розпорядженні Житомир.info є лист, про який ідеться.

«На платформі електронної демократії у Житомирі завершується опитування з перейменування вулиць і вулиці Гагаріна у тому числі. Якщо після громадських слухань, засідання депутатських комісій і голосування сесії міської ради більшістю голосів буде прийняте рішення про перейменування вулиці Гагаріна, просимо врахувати ініціативу Національного музею космонавтики імені С. П. Корольова і перейменувати вулицю Гагаріна на честь першого космонавта незалежної України, Героя України Леоніда Каденюка», – йдеться у листі.

У музеї космонавтики обґрунтовують, чому вулиця має носити саме ім’я Каденюка, та показують його зв'язок із Житомиром.

«Леоніда Каденюка пов’язує із Житомиром велика громадська і культурна діяльність. Він був Почесним учасником Космічного марафону, брав участь у фестивалі «Сонячні кларнети»», – зазначено, зокрема, у листі.



Скриншот листа

Нагадаємо, 2 лютого 2023 року у Житомирі стартувало громадське обговорення щодо перейменування Пушкінської та ще чотирьох вулиць: Льва Толстого, Гагаріна, Лермонтовської, Чехова. Варіант на нову назву вулиці Гагаріна був лише один – вулиця Юрія Вороного (доктора медичних наук, професора, видатного хірурга-трансплантолога, який зробив першу у світі операцію з пересадки нирки (Харків, квітень 1933 р.). Працював неподалік цієї вулиці у Житомирській лікарні з 1944 по 1950 рр).

Через місяць після старту голосування, 3 березня, перша заступниця Житомирського міського голови Світлана Ольшанська зазначала, що житомиряни неактивно голосують за перейменування вулиць.

Зауважимо, що, відповідно до інформації на спеціальній платформі, голосування вже завершене. «Час вийшов» – саме таку примітку станом на 5 квітня 2023 року можна побачити на «Платформі електронної демократії».

Зазначимо також, що у голосуванні щодо перейменування вулиці Гагаріна участь брала 351 особа.


Скриншоти з платформи для голосування

Як повідомляв Житомир.info, в травні 2022 року кандидат історичних наук Геннадій Махорін розповідав, що у Житомирі 26 вулиць та провулків потребують заміни назв у процесі «дерусифікації». На початку серпня експертна рада Міністерства культури та інформаційної політики України з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму визначила список десяти найбільш поширених «російських» урбанонімів, які рекомендуються до перейменування у першу чергу, у центрі Житомира таких є три.

Міська комісія з топоніміки 3 жовтня 2022 розглянула звернення житомирян щодо перейменування одинадцяти вулиць, парку Гагаріна та зміни назв вулиць відповідно до вимог сучасного правопису. 8 листопада оприлюднили проєкт рішення сесії міської ради про перейменування 18 вулиць та провулків відповідно до українського правопису, а «дерусифікацію» назв ще двох десятків вулиць будуть розглядати поетапно.

14 грудня 2022 року на засіданні міської комісії з топоніміки йшлося про перейменування вулиці Пушкінської. Так, планується, що вулиця матиме аж дві нові назви, оскільки буде розділена на дві частини. Одну з них пропонують назвати Турчинського, Косенка або Мистецькою, іншу – Університетською або Гімназійною. Також комісія з топоніміки обговорювала пропозиції щодо перейменування вулиць Толстого, Лермонтовської, Гагаріна та Чехова.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вулиця перейменування голосування вул. Гагаріна музей космонавтики Каденюк  
Матеріали по темі