Фоторепортаж

Як купувати пасочки з користю для ЗСУ: фотоісторії житомирських волонтерок

6 April 2023, 13:06

У соціальних мережах останні два тижні почали масово поширювати повідомлення військовослужбовців та волонтерів, які просять на Великдень не надсилати випічку десятками кілограмів. Натомість вони пропонують витратити час та зусилля, щоби зібрати дійсно необхідні на передовій речі, які допомагають рятувати життя та здоров’я військових.

Житомирські волонтерки пропонують альтернативу тоннам пасочок на передову: придбати собі на Великдень святкову випічку у волонтерів, які виручені кошти спрямують на потреби військових.

У соцмережах ми знайшли двох житомирянок, які взялися за таку ініціативу, та поспілкувалися з ними.

"Головний волонтер - мій семирічний син. А я - його помічниця"

Випікати пасочки з благодійною метою житомирянка Надія Стецюра розпочала у 2022 році з ініціативи свого тоді ще 6-річного сина Тимофія, який вже в такому юному віці займається волонтерством. Зараз хлопчик навчається у другому класі та разом з мамою збирає кошти на потреби військових та передає їх благодійним фондам.

Зараз у родини мета – зібрати кошти на старлінк для військових.

"Тимофій ще у лютому 2022 побачив, як дорослі згуртувалися і наскільки важливо допомагати і підтримувати один одного, що разом з друзями постійно провідує поранених військових, намагається допомагати як може, як дитина. Взимку ми, дорослі, допомагали дітям збирати кошти на генератор. Зібрали 14 тисяч і передали у благодійний фонд "Справжні українці", там доклали кошти і купили генератор, потім прислали звіт, і Тимофій дуже радів цьому. Зараз він сам собі поставив мету, що потрібно збирати на старлінк. Добре, що не на пікап збирають", - з усмішкою говорить жінка.

Вона, щоб допомогти сину, на своїй сторінці у Facebook анонсувала продаж пасок. Усі виручені з продажу кошти підуть на старлінк.

Пектиме волонтерка звичайні паски та крафіни.

Паски з цукатами та родзинками коштуватимуть 100 грн/300 грамів, 120 грн/500 грамів.

Крафіни з в'яленими вишнями, журавлиною, цукатами та родзинками - 120 грн/300 грамів та 150 грн/500 грамів.

"Я ставлю невисокі ціни, бо вважаю, що кожна людина на Великдень повинна мати змогу придбати собі святкову випічку. Пекти першу партію почну вже сьогодні вночі, вже маю близько 50 замовлень. Всього думаю спекти до сотні великих пасок на замовлення і штук 30-40 маленьких для того, щоб діти могли занести їх у госпіталь та привітати військових з Великоднем", - каже вона.

Волонтерка вважає, що продуктів на передову з усієї України на свята відправлять і так вдосталь, тому доречніше зібрати кошти і купити до свят необхідні для порятунку життів речі.

"Коли зберемо кошти - то вже діти вирішуватимуть, чи передавати благодійному фонду, чи напряму військовим", - зазначає Надія.

Окрім замовлення, паски Надії можна буде купити на ярмарку, який планують організувати діти. Анонс ярмарку житомирянка обіцяє зробити на своїй сторінці у Facebook.

Фото надані Надією Стецюрою

"За 50 гривень можна виграти паску та допомогти придбати тепловізор у Бахмут"

Тамара Черняхович пече святкову випічку з благодійною метою вже понад 7 років. Вона незмінно випікає за старовинним польським рецептом, яким вже ділилася з читачамиЖитомир.info.

Раніше її пасочки смакували діти, позбавлені батьківського піклування, та військові.

Цьогоріч волонтерка вирішила влаштувати розіграш пасочок у мережі Facebook, щоб зібрати гроші на тепловізор для Донецького прикордонного загону в Бахмуті.

"У хлопців на сотні людей один тепловізор. Тому вони просять хоч який-небудь. Хотілось би зібрати тисяч 50 гривень, але яку суму вдасться - з такої будемо і виходити”, - каже жінка.

Формат лотереї Тамара вибрала через те, що зараз збори йдуть дуже важко, а саме цей формат дозволяє акумулювати найбільшу кількість коштів.

"На свята відправляють паски тисячами на фронт. А хлопці і дівчата там в окопах те все просто не з'їдають у таких кількостях. Навіть якщо враховувати, що вони діляться там з цивільними, які потребують, підгодовують тварин, все одно досвід минулого року показав, що багато випічки залишається і псується, цвіте. Не потрібно надсилати паски "для галочки" і викидати гроші та ресурси на вітер. Краще тих умовних 50-100 гривень спрямувати на купівлю того, що дійсно потрібне там щодня", - зазначає Тамара.

Усього волонтерка планує дві лотереї на два Великодні. Перша лотерея вже стартувала, долучитися можна тут. Друга планується через тиждень, волонтерка обіцяє анонсувати її на своїй сторінці у Facebook.

Замовити паску "в обхід" лотереї буде складно.

"На жаль, я не матиму можливості спекти більше пасок, ніж заявила у лотереї. Але може бути один-два винятки, якщо людина задонатить на тепловізор більше тисячі гривень", - зазначає волонтерка.

Фото надані Тамарою Черняхович

Нагадаємо, зранку 21 квітня 2022 року у Свято-Михайлівському кафедральному соборі міста Житомира освятили 7 тисяч пасок, які разом з дитячими малюнками та оберегами відправляться для воїнів на передову.

Як повідомляв Житомир.info, перед католицьким Великоднем-2022 у Житомирі в одному з дитячих садочків випікали паски для захисників та захисниць України, які боронять нашу державу від ворога на Сході. Як кухарі дитячих садочків Житомира пекли пасочки для бійців, дивіться також у фоторепортажі від 13 квітня 2022 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Великдень Пасха паска волонтер ЗСУ військовий 
Матеріали по темі