Місто

«Житомирводоканал» не знає, коли будуть підвищені тарифи: Станом на сьогодні дату спрогнозувати неможливо

6 April 2023, 15:09

Комунальне підприємство «Житомирводоканал» чекає на підвищення тарифів, бо неможливо весь час працювати в збиток, але національний регулятор НКРЕКП поки не ухвалює це рішення.

Про це в ефірі програми «Діалоги» на Житомир.info 6 квітня повідомив директор водоканалу Роман Ілик.

«Звичайно тариф колись буде підвищений, підприємство не може все життя працювати в збиток, а коли він буде підвищений – цього станом на сьогодні не знає навіть НКРЕКП. Ситуація зараз «підвішена»: з одного боку держава захищає населення від різких підвищень тарифів, в іншого боку держава сама себе потроху заводить в «глухий кут». І в один чудовий момент їй прийдеться все ж прийняти рішення. Ми не можемо весь час працювати в збиток і дотуватися міською радою чи державою. Але ми розуміємо, що в країні війна, і є для цього національний регулятор, який має взяти на себе відповідальність і прийняти рішення. Поки що регулятор бере на себе відповідальність в частині, що комунальні підприємства працюють збитково. Станом на сьогодні спрогнозувати (дату підвищення тарифів) неможливо, чи це буде з 1 травня, чи з 1 червня, чи з 1 серпня, а чи можливо взагалі цілий рік не будуть підіймати тарифи», - сказав Романі Ілик.

Він також пояснив, що в Житомирі тариф зросте чи не найбільше (на майже 30% при середньому по країні на 12,3%) через кредити Світового банку, які треба віддавати.

«У нас кредит в доларах, який ми брали по курсу 26 грн за долар, сьогодні державний курс долара 38 грн, і, відповідно, в 1,5 раза збільшилася гривнева частина, яку треба повернути Мінфіну, а йому треба купити валюту і повернути кошти Світовому банку. У всіх міст, які брали кредити Світового банку, відсоток підвищення (тарифу) є вищим, ніж середній по Україні. Наприклад, в Кропивницькому, який теж брав кредит (і де раніше працював керівником Роман Ілик – ред.), зараз тариф 47 грн за 1 куб.м, прогнозують 62 грн, в Житомирі 37 грн, прогнозують 48 грн», - зауважив директор КП «Житомирводоканал».

Роман Ілик наголосив, що не підвищуючи тариф кожному житомирянину економлять 20 гривень в місяць, бо кожна людина в місяць використовує 2 кубометри води. А з іншого боку це не підвищення дає комунальному підприємству 10 млн грн збитків кожного місяця.

Повністю програму «Діалоги» з директором житомирського водоканалу дивіться тут

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) планувала у березні 2023 року включити до порядку денного питання про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення: підвищення мало відбутися з 1 квітня та з 1 липня.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 січня 2023 року тариф на воду в Житомирі мав зрости на 28,8% і становив би з ПДВ: на водопостачання – 23,15 грн, на водовідведення – 25,20 грн, сумарно – 48,35 грн. Але вдень 30 грудня 2022 року стало відомо, що НКРЕКП скасувала своє рішення, пояснивши, що при оформленні рішення «виникли непорозуміння щодо розмірів та структури цих тарифів», тому проєкти рішень про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення Комісія відправила на доопрацювання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал Ілик тариф НКРЕКП водопостачання кредит  
Матеріали по темі