Суспільство

За місяць пів сотні жителів Житомирської області звернулися за ваучерами на навчання, 38 з них їх уже отримали, – служба зайнятості

6 April 2023, 17:31

Упродовж березня та перших днів квітня 2023 року до підрозділів служби зайнятості на Житомирщині надійшло 49 заяв від громадян, які вирішили скористатись правом отримання ваучера для оплати свого навчання за актуальними професіями й спеціальностями в обраних закладах.

Про це 6 квітня повідомляє Житомирська обласна служба зайнятості.

«38 жителів вже отримали ваучери для перепідготовки чи підвищення кваліфікації за дев’ятьма робітничими професіями та спеціальністю «Медсестринство». Серед професій затребуваними в області наразі є робітник фермерського господарства, кравець, закрійник, водій автотранспортних засобів, кухар, електрогазозварник, слюсар-ремонтник, охоронник та водій навантажувача», - йдеться в повідомленні.

За словами координаторки програм профнавчання в обласній службі зайнятості Алли Загацької, ріст звернень за ваучерами очікується напередодні вступної кампанії в закладах освіти. Адже велику зацікавленість програмою підвищення конкурентоспроможності дорослого населення на ринку праці проявили житомирські виші. Вони активно включились в інформування населення про можливість оплати навчання ваучером, який видає служба зайнятості. А перелік спеціальностей, з яких можна підвищити кваліфікацію або здобути більш затребувану, на основі вже наявних ступеня бакалавра або магістра, достатньо різноманітний: від психології до кібербезпеки.

Довідково: ваучер – це документ встановленого зразка, який дає можливість сплатити за навчання. Отримати його можуть люди віком від 45 до 60 років, люди з інвалідністю, звільнені зі служби військовослужбовці, внутрішні переселенці, а також особи, які були позбавлені свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення.

Оплата ваучера здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Його вартість встановлюється у межах вартості навчання, але не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом (на сьогодні – 26840 грн).

Повна інформація щодо ваучерів – на сайті Державного центру зайнятості https://www.dcz.gov.ua/storinka/vauchery

Консультації щодо отримання ваучерів та подальшого навчання на Житомирщині – у відділі активних програм зайнятості обласного центру зайнятості за телефоном: 0412-43-20-37.

Нагадаємо, 24 березня Уряд затвердив Порядок професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних, який має стимулювати надання безробітним не тільки нових навичок, а й нового місця проживання. Новий порядок передбачає здійснення професійного навчання безробітних за принципом «гроші ходять за людиною». Безробітні зможуть самостійно обирати заклад освіти для проходження професійного навчання та у разі потреби місце проживання у період навчання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: центр зайнятості безробітний безробіття ваучер 
Матеріали по темі