Фоторепортаж

Вербна неділя у Житомирі: освячення символічних гілочок та молитва за Україну. Фоторепортаж

9 April 2023, 10:25

Зранку 9 квітня житомиряни прийшли до храмів освячувати вербові гілочки та помолитися за Україну.

«Ще з дитинства я любила це свято: ми, діти, бігали один за одним з вербовими гілочками, промовляючи "Не я б'ю, верба б'є". Вже більш дорослою я прочитала, що для українців традиційно верба була оберегом від усього злого і нечистого, тому цей символ і перейшов у християнство. Освячувати до церкви я не ходила. Вже дорослою, коли повернулася з навчання, познайомилася зі священником отцем Богданом. Він так ненав'язливо наставляв, розповідав, що з цих розмов вже прийшла усвідомлена віра. З 2019 року я ходжу на богослужіння. А ті повір'я наших предків, що верба - це захист від нечисті, зараз допомагають мені психологічно: тримаю вербові гілочки у своєму робочому кабінеті», - розповідає Катерина Заріцька та ділиться фотографіями з цьогорічного освячення.

Біля храмів вже традиційно влаштували імпровізовані базарчики. Купити святковий вербний букет можна в середньому за 50-70 грн.

Також цього дня римо-католики зранку збираються на святкову месу, щоб відзначити Воскресіння Господнє.

Як повідомляв Житомир.info, 12 квітня 2022 року православні християни відзначали Вербну неділю - вхід Ісуса Христа у Єрусалим. У зв'язку з карантинними обмеженнями, представники місцевої влади та правоохоронних органів закликали священників обмежити кількість людей під час служб, проте прихожан біля церков було чимало.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Вербна неділя храм собор віряни 
Матеріали по темі