Події

Колишньому директору «Житомирводоканалу» повідомили про підозру через аварійний скид стічних вод у Тетерів півтора року тому

12 April 2023, 09:59

У зв’язку із забрудненням річки Тетерів, спричиненим аварійним скидом стічних вод, ексдиректору комунального підприємства «Житомирводоканал» повідомили про підозру. Збитки, завдані державі, сягають понад 22 млн грн.

Про це 12 квітня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«У серпні 2021 року комунальне підприємство Житомирської міськради, порушуючи законодавство у сфері охорони навколишнього середовища, зокрема, низки статей Водного кодексу України та Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», допустило аварійний скид стічних вод каналізаційної насосної станції у річку Тетерів. Неочищені зворотні води, створюючи загрозу довкіллю, цілодобово потрапляли до річки майже протягом тижня. Аварійні скиди каналізаційних колекторів призвели до критичного забруднення поверхневих вод річки та спричинили масову загибель риби», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що така ситуація викликала значний суспільний резонанс.

Тоді ж під процесуальним керівництвом Житомирської окружної прокуратури було розпочате кримінальне провадження за ч. 2 ст. 242 КК України (порушення правил охорони вод, що спричинило забруднення поверхневих вод, створило небезпеку для довкілля та призвело до масової загибелі риби).

У ході досудового слідства, з метою встановлення масштабів реально заподіяної шкоди, було призначено та проведено інженерно-екологічну експертизу.

За результатами експертів, державі завдано збитків на загальну суму понад 22 млн грн.

Днями на підставі зібраних слідством доказів колишньому директору комунального підприємства повідомлено про підозру у скоєнні кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 242 КК України.

Нині вживаються заходи щодо відшкодування заподіяної шкоди.

Триває досудове розслідування, яке проводить Житомирське райуправління поліції. Оперативний супровід – Управління СБУ в області.

Примітка прокуратури. Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

У пресслужбі ГУНП у Житомирській області уточнюють, що, зокрема, втрати рибного господарства склали майже 9 млн грн.

«За відповідними експертними висновками, державі було заподіяно збитків у розмірі понад 22 мільйонів гривень, у тому числі втрати рибного господарства склали майже 9 мільйонів гривень. Тож після встановлення усіх фактичних обставин аварійного скиду стоків та проведення відповідних експертних досліджень на підставі зібраних доказів 7 квітня 42-річному екскерівникові комунального підприємства, жителю м. Києва, висунуто відповідні підозри», – зазначають у поліції.

Санкція статті передбачає відповідальність у вигляді обмеження або позбавлення волі терміном до 5 років.

Зауважимо, що у 2021 році директором КП «Житомирводоканал» був Андрій Нікітін: він очолив підприємство у червні 2016 року, а в серпні 2022 року Нікітіна звільнили у зв’язку із закінченням дії контракту.

Нагадаємо, в ніч з 6 та 7 серпня 2021 року в Житомирі сталася значна аварійна ситуація на головній каналізаційній насосній станції, тодішній директор водоканалу Андрій Нікітін просив житомирян зменшити використання води. Через аварію на насосної станції у річку Тетерів потрапили неочищені стоки, що спричинило загибель риби, за фактом виникнення аварії на водоканалі розпочали службове розслідування. Екологи та рибоохорона не радила купатися та ловити рибу в Тетереві.

На позачерговій сесії Житомирської міської ради 9 серпня заступник мера Сергій Кондратюк розповів про наслідки аварії на головній каналізаційній насосній станції, а мер Сергій Сухомлин зауважував, що спочатку треба виправити ситуацію, а потім розв'язувати питання зариблення. Наприкінці серпня Держекоінспекція повідомила, що через аварію на житомирському водоканалі у Тетереві загинуло 27 тисяч рибин, збитки довкіллю загалом склали майже 23 млн грн.

19 серпня директор комунального підприємства «Житомирводоканал» Андрій Нікітін у програмі «Діалоги» на Житомир.info розповідав про наслідки аварії на ГКНС, якість води з-під кранів та про перерахунок за брудну воду у серпні.

У вересні 2021 року прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом забруднення річки Тетерів в результаті скиду КП «Житомирводоканал» неочищених стоків. Після великої аварії на початку серпня екологи ще кілька разів фіксували скиди водоканалом каналізаційних стоків у Тетерів, останнє було зафіксоване 7 жовтня 2021 року.

Як повідомляв Житомир.info, у жовтні 2021 року на виконкомі розглядали питання щодо зариблення Тетерева у Житомирі: «Житомирводоканал» зобов’язали зарибнити річку, щоби відновити водні біоресурси, втрачені внаслідок аварії на каналізаційному колекторі. Підприємство мало закупивши 10,5 тонн товстолоба, коропа, карася, білого амура та випустити у Тетерів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: річка Тетерів забруднення скид стічні води екологія прокуратура Нікітін підозра вода водоканал  
Матеріали по темі