Події

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом масової загибелі риби в озері на околиці села в Житомирській області

15 April 2023, 09:39

За процесуального керівництва прокурорів Радомишльського відділу Коростишівської окружної прокуратури 13 квітня 2023 року розпочате кримінальне провадження за фактом порушення правил охорони вод, що спричинило загибель масову загибель об'єктів тваринного світу (ч. 2 ст. 242 КК України).

Про це 14 квітня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Установлено, що в озері Любохи, яке знаходиться на околиці села Лутівка Радомишльської територіальної громади, сталася масова загибель риби. Зокрема, виявлено майже три сотні різних видів риби – короп, окунь, лящ, судак, щука, раки, що загинула. Відео про мор риби поширили у соцмережі місцеві жителі. За попередніми даними, до природної водойми потрапили стічні води унаслідок несанкціонованого скиду каналізаційних комунікацій місцевого підприємства», - йдеться у повідомленні.

Для встановлення причини, обставин та розміру заподіяної довкіллю шкоди залучені фахівці екологічної та інших служб, які відібрали лабораторні проби води у водоймі і рибу. Досудове слідство проводить відділенням поліції№ 3 Житомирського райуправління поліції.

Нагадаємо, на поверхневій водоймі за межами села Лутівка на території Радомишльської територіальної громади рибоохоронний патруль виявив 291 екземпляр загиблої риби.

Як повідомляв Житомир.info, в ніч з 6 та 7 серпня 2021 року в Житомирі сталася значна аварійна ситуація на головній каналізаційній насосній станції, тодішній директор водоканалу Андрій Нікітін просив житомирян зменшити використання води. Через аварію на насосної станції у річку Тетерів потрапили неочищені стоки, що спричинило загибель риби, за фактом виникнення аварії на водоканалі розпочали службове розслідування. Екологи та рибоохорона не радила купатися та ловити рибу в Тетереві. У вересні 2021 року прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом забруднення річки Тетерів в результаті скиду КП «Житомирводоканал» неочищених стоків. Після великої аварії на початку серпня екологи ще кілька разів фіксували скиди водоканалом каналізаційних стоків у Тетерів, останнє було зафіксоване 7 жовтня 2021 року.

12 квітня 2023 року пресслужба Житомирської обласної прокуратури інформувала, що у зв’язку із забрудненням річки Тетерів, спричиненим аварійним скидом стічних вод, ексдиректору комунального підприємства «Житомирводоканал» Андрію Нікітіну повідомили про підозру.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: прокуратура риба кримінальне провадження мор риби загибель риби Радомишльська громада 
Матеріали по темі