Місто

Прокуратура виграла суд за 0,1 га землі колишньої човнової станції: власниця має повернути ділянку громаді Житомира

17 April 2023, 20:39

Прокуратура довела в апеляційному суді незаконність набуття у приватну власність земельної ділянки у прибережній зоні р. Тетерів у Житомирі.

Про це 17 квітня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Правову позицію прокурорів Житомирської обласної прокуратури щодо незаконності набуття у приватну власність земельної ділянки водного фонду площею 0,1 га на набережній р. Тетерів Житомирський апеляційний суд визнав обґрунтованою. Наразі фізичну особу зобов’язано повернути цю земельну ділянку до комунальної власності Житомирської міської об’єднаної територіальної громади. Також скасовано попереднє рішення суду першої інстанції щодо відмови прокуратурі у задоволенні такого позову. Ділянку землі свого часу, у 2016 р, місцевий житель отримав (за рішенням Житомирської міськради) у приватну власність для будівництва та обслуговування об’єктів рекреаційного призначення. А згодом її продав. Однак прокурори Житомирської окружної прокуратури встановили, що рішення міськради про передачу землі, а також купівля-продаж та повторне набуття права власності новим покупцем є незаконними, оскільки ділянка знаходиться у прибережній захисній смузі р. Тетерів і відноситься до земель водного фонду. Землі такої категорії законодавець заборонив передавати у приватну власність», - йдеться у повідомленні.

Окружна прокуратура заявила позов про визнання незаконним та скасування рішення міськради, скасування держреєстрації права власності та зобов’язання повернути землю, в задоволенні якого у вересні 2022 року Богунський районний суд міста Житомира відмовив. Таке рішення прокуратура оскаржила в апеляційному порядку.

Журналісти Житомир.info знайшли рішення судів, про які повідомляє прокуратура, та інформацію про власників земельної ділянки площею 0,1182 га – колишнього і нинішнього.

Скріншот з рішення Житомирського апеляційного суду від 11.04.2023

Мова йде про земельну ділянку на Корбутівці за адресою пров. Річковий, 19-б, де колись була водно-веслувальна база. Розслідування про те, як землі колишньої човнової станції на березі річки Тетерів у Житомирі розпродали приватним особам, редакція робила в грудні 2017 року.

Земельну ділянку, за яку судилася прокуратура, рішенням міської ради від 6 вересня 2016 року передали у власність Семенцю Володимиру Володимировичу. Крім того, йому ще дали в оренду на 10 років сусідню ділянку площею 0,0799 га. А до цього, в 2015 році, Семенець купив у ПП «Олсо» будинок тривалого відпочинку площею 215,2 кв.м. В згаданому вище редакційному розслідуванні є інформація про те, що Житомирська обласна рада ФСТ «Колос» продала майно човнової станції ПП «Олсо», яке «реконструювало» наявні споруди в двоповерхові котеджі.

В жовтні 2019 року земельну ділянку площею 0,1182 га разом з розташованим на ній об’єктом нерухомого майна купила Крігер Тетяні Миколаївні, земельна ділянка обійшлася новій власниці у 888 тис. грн.

Саме Семенець і Крігер вказані відповідачами по справі за позовом прокуратури.

Скріншот з порталу Судова влада України

У позові, з яким прокурор звернувся до Богунського районного суду м.Житомира на початку лютого 2022 року, містилися такі вимоги: визнання незаконним та скасування рішення Житомирської міської ради; зобов`язання усунути перешкоди у використанні шляхом повернення земельної ділянки; скасування державної реєстрації права власності на ділянку; винесення споруди, яка є об`єктом самочинного будівництва, за межі прибережної захисної смуги.

Скріншот з рішення Богунського райсуду від 13.09.2022

Але Богунський районний суд визнав, що Тетяна Крігер є добросовісним набувачем земельної ділянки площею 0,1182 га, яка не відноситься до земель водного фонду, а до земель рекреаційного призначення, безпідставними є вимоги прокурора про зобов`язання усунути перешкоди у користуванні шляхом повернення земельної ділянки у володіння Житомирської об`єднаної територіальної громади. А доводи прокурора, що будинок тимчасового відпочинку на цій ділянці є самочинним будівництвом, безпідставні та надумані.

Позов першого заступника керівника Житомирської окружної прокуратури Віктора Толочка в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області до Житомирської міської ради та Тетяни Крігер Богунський райсуд залишив без задоволення.

Зауважимо, що апеляційний суд задовольнив позов прокурора частково – лише стосовно земельної ділянки, яку треба повернути у власність громади, а будинок не чіпають.

Як повідомляв Житомир.info, 19 серпня 2021 року під час зйомок програми-розслідування «Антирейтинг» про забудову берега Тетерева журналіст Олександр Крижанівський розповідав, що знімав на місці колишньої човнової станції будинок депутата міської ради Юрія Мойсеєв та поспілкувався з його сусідом Леонідом Крігером.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: земля прокуратура Корбутівка човнова станція Семенець Крігер забудова Тетерів берег  
Матеріали по темі