Місто

У житомирському парку на місці поваленого 300-літнього дуба висадили новий, якому 10 років

18 April 2023, 14:12

У Житомирі в Шодуарівському парку замість заваленого трьохосотлітнього дуба вже висаджують новий, якому десять років. Огортаючи дерево з усіх боків грунтом, комунальники сподіваються, що воно приживеться та простоїть у парку не менше, аніж його старший брат. Що ж стосується старого дерева, то кажуть: дуб впав, бо ж зістарів та й погодні умови цьому посприяли.

«Даному дубу було більше 300 років. Він почав зсередини, з центрального кореня підгнивати, боковинки почали підгнивати і звичайно погодні умови пришвидшили процес - місяць постійних дощів і час зробили своє, і він впав», - розповідає директор КП «Парк» Сергій Бондар.

Завалене дерево, діляться комунальники, не утилізують бездумно, а використають з користю.

«Та гнила і трухлява частина, яка не годиться ні для чого, вони відділяється і буде утилізована за допомогою нашого твердопаливного котла. Ті частини, які нормальні - ми розпустимо на дошку і будемо використовувати для ремонту наших лав, атракціонів. Думаю, що протягом двох - трьох тижнів ми отримаємо матеріал», - ділиться директор КП «Парк».

За словами директора Сергія Бондара, на території тутешнього парку багато дерев. З-поміж яких як молоді насадження, так і ті, котрим вже перевалило не за одну сотню років. Тому щодня, разом із колегами, роблять усе можливе, аби зберегти кожне дерево, більше того - продовжити йому життя.

«Дивимось, що відбувається з кожним деревцем. Особливо з тими деревами, які потребують більшої уваги, які мають пошкодження, дупла, фаутні дерева. Ми розуміємо, що вони у зоні ризику, але намагаємось зберігати їх і кожного дня робимо обхід та догляд».

Однак, є й ті, яких врятувати не вдається. У такому випадку, рішенням спеціальної комісії кущі та дерева видаляють.

«В кінці того року у нас відбулося видалення аварійних і фаутних дерев, згідно акту, зайвого ми нічого не вирізаємо. (ред., у парку Гагаріна видалено 46 зелених насаджень, а у гідропарку - 61). Зараз ми висаджуємо нові дерева».

І найближчим часом, їх стане іще більше. Адже, комунальне підприємство готується до тендерної закупівлі чергової партії молодих дерев та кущів.

Нагадаємо, на вихідних у ніч з п’ятниці на суботу (з 14 на 15 квітня) у житомирському парку впав 300-літній дуб.

Як повідомляв Житомир.info, 26 серпня 2022 року в житомирському парку розказали, як доглядають за територією та показали понівечені вандалами берези.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дерево парк дуб КП "Парк" Бондар 
Матеріали по темі