Здоров'я

Для житомирського онкодиспансеру купили сучасний лінійний прискорювач за 75 мільйонів гривень

18 April 2023, 14:39

У Житомирському обласному онкологічному диспансері запрацює сучасний лінійний прискорювач.

Про це 18 квітня повідомила пресслужба обласної ради.

«За сприяння Житомирської обласної державної адміністрації та Житомирської обласної ради, на території одного з найбільших спеціалізованих медичних закладів області по наданню допомоги онкологічним хворим у 2023 році буде встановлено сучасний лінійний прискорювач британської компанії «Elekta». Лінійний прискорювач добре відомий закордоном та використовується в багатьох медичних центрах Європи та світу. Одним з ключових переваг цього прискорювача є його висока точність та здатність з максимальною точністю контролювати дозу випромінювання. Прискорювач оснащений системою автоматичного спрямування, яка дозволяє точно налаштовувати прискорювач з урахуванням індивідуальних потреб пацієнта та параметрів його захворювання», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що новітнє обладнання значно покращить якість лікування пацієнтів та забезпечить більш точну та ефективну променеву терапію. Також лікарі зможуть проводити більш складні процедури, а пацієнти отримають більш якісне та безпечне лікування.

«Протягом наступних декількох місяців розпочнеться реконструкція радіологічного відділення онкодиспансеру. Для повного забезпечення проведення променевої терапії необхідно, згідно міжнародних розрахунків, 1 лінійний прискорювач на 1 млн жителів. Але для стабільного забезпечення лікувального процесу, необхідно 2 лінійних прискорювачі у закладі, так як можуть бути поломки, технологічне обслуговування, але лікувальний процес зупиняти не можна. Другий лінійний прискорювач та МРТ-апарат заплановано отримати із МОЗ України за рахунок централізованих державних закупівель у 2024 році», - інформує обласна рада.

Наголошується, що Житомирщина найбільше постраждала від аварії на ЧАЕС та зберігає високий показник захворювання на онкологію. Незважаючи на війну, понад 2 тисячі пацієнтів, хворих на онкологію постійно отримують спеціалізоване лікування. Своєю чергою, терапія із застосуванням лінійного прискорювача дозволить покращити стан хворого та запобігти поширенню небезпечних хвороб.

Закупівлю лінійного прискорювача за кошти НСЗУ комунальне некомерційне підприємство «Житомирський обласний онкологічний диспансер» Житомирської обласної ради провело наприкінці 2022 року: оголошення було оприлюднене 3 грудня, торги планували провести 12 грудня.

Очікувана вартість закупівлі становила 75 млн грн, на тендер надійшла лише одна заявка: київське ТОВ «Медрадіофізика-Плюс» запропонувало продати необхідне онкодиспансеру обладнання за 74 млн 990 тис. грн, що на 10 тисяч менше від початкової ціни.

За ці кошти фірма має до 31 грудня 2023 року надати житомирському онкодиспансеру медичний лінійний прискорювач Elekta Harmony з комплектом обладнання.

28 грудня 2022 року з фірмою уклали договір і цього ж дня сплатили 20 млн грн авансу. А 25 січня 2023 року Державна аудиторська служба України вирішила почати моніторинг цієї закупівлі. Замовнику закупівлі були надіслані запити на пояснення, відповідь на які онкодиспансер надав 3 лютого 2023 року.


Скріншот з відповіді на запит Держаудитслужби

17 лютого аудитори оприлюднили висновок про результати моніторингу процедури: порушень не виявлено.

Нагадаємо, 21 липня 2021 року на засіданні обласної комісії з охорони здоров’я Ігор Сабадаш інформував депутатів, що в онкодиспансері вже підготовлений бункер під лінійний прискорювач і один з варіантів закупівлі обладнання для нього – державно-приватне партнерство у формі концесії: можна через конкурс передати частину приміщень онкодиспансеру в концесію, вже є інвестори, які готові вкласти 13 млн 970 тис. євро.

10 листопада 2022 року під час засідання цієї ж комісії розглянули звернення КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» про придбання лінійного прискорювача потужністю 6 МВ та погодили пропозицію розпочати процедуру закупівлі.

Як повідомляв Житомир.info, у лютому 2021 департамент регіонального розвитку ОДА оголосив тендер на реконструкцію частини радіологічного відділення КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» з встановленням медичного лінійного прискорювача та комп’ютерного томографа за 19,2 млн грн. У відкритих торгах взяли участь три компанії, однак 10 березня замовник відхилив усі пропозиції. Того ж дня оголосили про нову закупівлю на тих самих умовах. Тендер виграло ТОВ «Альтернатива-В» за 18 млн 696,5 тис. грн, договір уклали 12 квітня 2021 року, роботи мали завершити до 31 грудня 2021 року.

На початку квітня цього ж року перша заступниця голови ОДА Наталія Остапченко пояснювала, що в 2020 рік за 4 млн грн виготовили кошторисну документацію на реконструкцію бункера під лінійний прискорювач, реконструкція бункера буде коштувати 24 млн грн (так сказала Остапченко – ред.), а лінійний прискорювач буде коштувати 60- 64 млн грн, розглядають варіанти взяти дороговартісне обладнання в лізинг або залучити приватне партнерство. Перед цим, 29 березня 2021 на засіданні робочої групи, створеної спільним розпорядженням голів ОДА і облради, вирішили звернутись до народних депутатів щодо сприяння у вирішенні питання виділення з державного бюджету у 2021 році області цільової субвенції на придбання лінійного прискорювача.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада онкодиспансер лінійний прискорювач тендер НСЗУ медобладнання 
Матеріали по темі