Суспільство

У Житомирській області Андрушівська громада готується прийняти до 40 людей, яких евакуюють з Донеччини

18 April 2023, 14:54

Житомирщина готується прийняти жителів Донеччини, які евакуюються з районів, де йдуть активні бойові дії. Прибуття першого потяга очікують вже 19 квітня.

«Попередньо у записі є до 40 осіб, є сім’ї з дітьми – це 7 дітей. Прийматиме їх наш Бердичівський район, а саме Андрушівська громада. Буде здійснено психологічний супровід, супровід наших соціальних служб, медичний супровід починаючи від прибуття на залізничний вокзал. Дуже важливо, що людям одразу по прибуттю до Бердичева буде виплачено першу грошову допомогу: дорослим 2 тисячі гривень, на дітей 3 тисячі гривень», – розповідає директор департаменту соціального захисту Житомирської ОДА Олена Грищук.


По прибуттю людям одразу планують надати необхідну допомогу. Зокрема, це продуктові набори та засоби гігієни.

«Там буде організоване надання гуманітарної допомоги. Нам допомагають багато донорів, наші волонтери. Завтра участь братимуть Червоний Хрест та «Карітас». Маємо організувати перше харчування – це чай, гаряче харчування. Маємо надію, впевнені, що у нас все вийде: і зустрінемо, і поселимо, і люди будуть відчувати, що їх тут чекають та піклуються про них», – говорить директор департаменту соціального захисту.

Вже підготували житло, де люди можуть безкоштовно проживати. Запевнили, що там будуть належні санітарні умови.

«Ми їх транспортом довеземо до Андрушівки. Там надається житло, місце компактного поселення підготовлене. Зараз у нашій області таких місць є 6 152 – це переважно приватний сектор. Але по громадах є будівлі, де можуть проживати компактно, але небагато, десь 20-30 осіб. У нас немає великих місць компактного проживання по 100 осіб, наразі такі відсутні. Це як гуртожиток, такі пристосовані приміщення. Ми знаємо, що багато приміщень є у громадах вільних, їх органи місцевого самоврядування використовують для того, щоби забезпечувати наших внутрішньо переміщених осіб житлом», – пояснює Олена Грищук.

Наразі на Житомирщині зареєстровано майже 66 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Для безкоштовної евакуації потрібно залишити заявку за телефоном 0988903318 або 0662856290, для евакуації тяжко хворих і осіб з інвалідністю варто телефонувати за номерами: 0997104872, 0993115336, 0993115314, 0961086048, 0961085224.

Нагадаємо, що з 18 квітня 2023 року розпочинається безкоштовна евакуація до територіальних громад Житомирської області.

Як повідомляв Житомир.info, Кабмін схвалив механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій. Зазначалося, що відмова батьків чи опікунів евакуювати дитину не допускається.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВПО переселенець переселенці евакуація Донеччина  
Матеріали по темі