Суспільство

Жителі Житомирської області отримали вже 120 ваучерів на оплату навчання за 10 напрямками, – служба зайнятості

19 April 2023, 10:38

120 ваучерів на оплату навчання видала жителям Житомирщини служба зайнятості.

Про це 18 квітня повідомила Житомирська обласна служба зайнятості.

«Станом на 18 квітня Житомирська обласна служба зайнятості видала вже 120 ваучерів для підвищення конкурентоспроможності дорослого населення на ринку праці. Завдяки цим документам жителі області зможуть безоплатно пройти перепідготовку чи підвищення кваліфікації в обраних ними закладах, а розрахується за таке навчання служба зайнятості з коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття», - йдеться в повідомленні.

Серед професій і спеціальностей, які вподобали жителі області для навчання, лідирує «Медсестринство», робітник фермерського господарства, кухар і кравець. Загалом поки обрані лише 10 напрямів з 70-ти на сьогодні можливих (перелік професій і спеціальностей для навчання за ваучерами згодом має розширитись до 130).

«Поки не звертались за ваучерами ті люди, які планують отримати другу вищу освіту, адже вступна кампанія розпочнеться тільки у червні. Але, спілкуючись безпосередньо з керівництвом вишів, ми вже маємо інформацію, що жителі області активно консультуються щодо можливості підвищення кваліфікації з допомогою ваучера, проявляють інтерес до навчання за такими спеціальностями як «Психологія» «Менеджмент», «Геодезія та землеустрій», «Кібербезпека» та інші. Тому на початку літа ми очікуємо пік звернень земляків за отриманням ваучера» - пояснила координаторка програм профнавчання в обласній службі зайнятості Алла Загацька.

Як розповідають у центрі зайнятості, Світлана Фільшина і Наталія Осадчук – одні з перших, хто отримали ваучери, і вже навчаються. Обидві – викладачки Центру легкої промисловості та побутового обслуговування населення м. Житомира. Світлана прагне підвищити кваліфікацію кравчині з IV на V розряд, а Наталія, окрім того, що вже має найвищу кваліфікацію з кравецької справи (VI розряд), вирішила збільшити ще й розрядність закрійниці. Каже, «щоб бути більш інтегрованою у ринок праці, осучаснити свої знання і вміння та ще більш якісно навчати своїх учнів». Окрім того, майстрині своєї справи переконані, що висока кваліфікованість убезпечить їх від непередбачуваних змін у кар’єрі і дозволить завжди бути «при роботі». Реалізувати свої професійні наміри власним коштом було б проблематично, адже навчання дороговартісне через велику кількість витратних матеріалів: на сьогодні це близько 26 000 грн.

Довідково: ваучер – це документ встановленого зразка, який дає можливість сплатити за навчання. Отримати його можуть люди віком від 45 до 60 років, люди з інвалідністю, звільнені зі служби військовослужбовці, внутрішні переселенці, а також особи, які були позбавлені свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення.

Оплата ваучера здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Його вартість встановлюється у межах вартості навчання, але не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом (на сьогодні – 26840 грн).

Повна інформація щодо ваучерів – на сайті Державного центру зайнятості https://www.dcz.gov.ua/storinka/vauchery

Консультації щодо отримання ваучерів та подальшого навчання на Житомирщині – у відділі активних програм зайнятості обласного центру зайнятості за телефонами: 0412-43-20-37 або 067-687-98-51.

Нагадаємо, станом на 6 квітня майже за півтора місяці 38 жителів вже отримали ваучери для перепідготовки чи підвищення кваліфікації за дев’ятьма робітничими професіями та спеціальністю «Медсестринство», заяви подали 49 громадян.

Як повідомляв Житомир.info, 24 березня 2023 року Уряд затвердив Порядок професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних, який має стимулювати надання безробітним не тільки нових навичок, а й нового місця проживання. Новий порядок передбачає здійснення професійного навчання безробітних за принципом «гроші ходять за людиною». Безробітні зможуть самостійно обирати заклад освіти для проходження професійного навчання та у разі потреби місце проживання у період навчання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: центр зайнятості ЦЗ безробітний безробіття ваучер навчання оплата навчання 
Матеріали по темі