Політика

Житомирська міська рада проголосувала за звернення до Верховної ради з підтримкою заборони УПЦ

21 April 2023, 11:08

Житомирська міська рада ухвалила звернення до Верховної ради, в якому підтримала законопроєкт щодо заборони релігійних організацій, які керуються з росії.

За звернення голосували наприкінці чергової сесії міськради 21 квітня.

«Звернення до Верховної ради про підтримку законопроєкту №8371 від 19.01.2023 року. Житомирська міська рада висловлює волю Житомирської міської територіальної громади та вважає пряму або опосередковану підтримку збройної агресії проти українського народу злочином проти людяності. З цих підстав неприпустимим є існування релігійних організацій, ідеєю існування яких є заперечення суверенітету та державності України, приниження прагнення вільного народу до свободи та самовизначення, нівелювання ролі держави Україна у світовій історії, нав’язування моноцентричного світогляду та владного авторитаризму... Житомирська міська рада підтримує запровадження запропонованих (законопроєктом) змін та наполягає на якнайшвидшому законодавчому врегулюванні заборони релігійних організацій, які афілійовані із центрами впливу, керівний центр яких знаходиться у державі, яка здійснює збройну агресію проти України», - зачитав звернення секретар міської ради Віктор Клімінський.

У зверненні також згадується висновок релігієзнавчої експертизи, яка визначила, що УПЦ не втратила церковно-канонічний зв’язок з РПЦ.

На захист УПЦ виступила депутатка Наталія Леонченко, яка була обрана до міської ради від ОПЗЖ, а в попередніх скликаннях обиралася від Партії регіонів та Опозиційного блоку. У відповідь мер Житомира наголосив, що ніхто не забороняє церкву, яка не має керівного центру в росії.

В результаті за звернення до Верховної ради проголосував 31 депутат, рішення прийняте.

Детальніше дивіться у сюжеті на нашому сайті

Нагадаємо, вранці 21 квітня біля будівлі Житомирської міської ради, де сьогодні проходить сесія, зібралося кілька містян з плакатами щодо заборони московського патріархату.

Увечері напередодні сесії Житомирська єпархія, яку очолює митрополит Никодим, оприлюднила звернення до місцевої влади та депутатів із закликом не ухвалювати рішень щодо заборони УПЦ.

Як повідомляв Житомир.info, станом на початок квітня 2023 року в Житомирській міській раді почали вивчати архіви для встановлення власників храмів, де проводять службу УПЦ МП.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міськрада сесія УПЦ звернення Клімінський церква  
Матеріали по темі