Події

До суду скерували справу завуча житомирського ліцею № 25, яка виправдовувала військову агресію рф

21 April 2023, 16:24

У Житомирі судитимуть заступницю директора ліцею за виправдовування військової агресії рф – обвинувальний акт скерований до суду.

Про це 21 квітня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Прокурори Житомирської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно посадовиці навчального закладу за фактом виправдовування, визнання правомірною, запереченні збройної агресії російської федерації проти України (ч. 1 ст. 436-2 КК України)», – йдеться у повідомленні.

У прокуратурі нагадують обставини подій, які відбулися у квітні 2022 року в Житомирі. Вчителі місцевого ліцею, зруйнованого ворожою авіабомбою, прийшли до руїн приміщення, щоб впорядкувати територію та розібрати завали.

Обвинувачена, заступник директора цього навчального закладу, перебуваючи серед колег, заявила, що у знищенні ліцею винен не російський агресор, а влада України.

Фігурантка справи назвала повномасштабне збройне вторгнення спецоперацією, засудила дії української влади та стверджувала, що потрібно було домовитися з росією і прийняти їхні умови.

Прихильниця держави-агресора виправдовувала злочини збройних сил рф та переконувала присутніх, що окупанти «ведуть визвольну боротьбу проти націоналістичних рухів та діючої влади». Посадовиця намагалася переконати вчителів, що путін не має ніякого стосунку до воєнних злочинів, насправді ніякої збройної агресії з боку росіян в Україні немає, а Крим завжди належав росії.

Наразі обвинувачена відсторонена від займаної посади.

Викрито злочин за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури, Управлінням СБ України в області та другим слідчим відділом (з дислокацією у м. Житомирі) ТУ ДБР, розташованого у м. Хмельницькому, який проводив досудове розслідування.

У пресслужбі Державного бюро розслідувань додають, що позицією керівниці обурився педагогічний колектив зруйнованого ліцею № 25 та звернувся до правоохоронців. Наприкінці жовтня справу передали до ДБР.

Жінка обвинувачується у виправдовуванні, визнанні правомірною та запереченні збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, а також у визнанні правомірною тимчасової окупації території України (ч. 1 ст. 436-2 КК України).

Їй може загрожувати до 3 років позбавлення волі.

Примітка прокуратури. Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Нагадаємо, 4 листопада 2022 року пресслужба Житомирської обласної прокуратури повідомила, що заступницю директора ліцею, підозрювану у запереченні збройної агресії рф та глорифікації ворогів, відсторонили від займаної посади строком на два місяці. 26 грудня 2022 року Богунський районний суд м. Житомира продовжив строк відсторонення від посади до 26 лютого 2023 року.

Як повідомляв Житомир.info, 28 жовтня 2022 року пресслужби Управління СБУ у Житомирській області та Житомирської обласної прокуратури поінформували про викриття чергової прихильниці рашизму, яка публічно підтримувала так звану «політику путіна» та вважала так звану «спеціальну військову операцію рф» правильною і «спровокованою» владою України. Нею виявилася заступниця директора одного з міських ліцеїв з навчально-виховної роботи. Педагог, зокрема, перебуваючи біля розбомбленого ліцею у центрі міста стверджувала, що його знищили українські захисники.

29 жовтня 2022 року пресслужба Державного бюро розслідувань повідомила, що шанувальниця путіна – завуч ліцею № 25, знищеного окупантами. Їй може загрожувати до 3 років позбавлення волі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліцей № 25 колаборант колабораціонізм вчитель педагог завуч заступник директор ДБР прокуратура  
Матеріали по темі