Політика

Відбудова заради майбутнього: рік співпраці Естонії з Житомирщиною

24 April 2023, 10:01

Наприкінці березня 2022 року Президент України Володимир Зеленський публічно звернувся до міжнародних партнерів із закликом допомогти нашій державі у відбудові. Формула, яка була запропонована міжнародній спільноті, — «іноземна держава/місто бере під свій патронат відновлення конкретного українського регіону/міста».

Естонія бере відповідальність

Перша держава, яка відгукнулася на заклик Президента Зеленського стала Естонська Республіка. 6 травня 2022 року, під час візиту до Києва трьох балтійських міністрів закордонних справ, Ева-Марія Лійметс, міністр закордонних справ Естонії, оголосила, що Естонія бере на себе відповідальність щодо відновлення Житомирської області.

Проте вперше ідея щодо участі Естонії у відновленні саме Житомирщини з'явилася під час візиту на запрошення нардепа Арсенія Пушкаренка до Житомирської області депутата Естонського парламенту, екс-міністра закордонних справ Урмаса Рейнсалу. Це відбулося на 30-й день широкомасштабного вторгнення рф. Тоді парламентарі відвідали Житомир, Коростень, Овруч, Олевськ, прикордонний пункт «Копище». Під звуки повітряних тривог Урмас Рейнсалу міг ознайомитися з результатами ворожих обстрілів, а по суті — з військовими злочинами рф.


Арсеній Пушкаренко, Урмас Рейнсалу та Віталій Бунечко біля вщент зруйнованого рф ліцею №25 у Житомирі (березень 2022 року).

Від ідеї до дій

Початок двосторонніх перемовин про співпрацю у відбудові був покладений під час візиту голови партії “Слуга Народу” Олени Шуляк та голови Житомирської обласної парторганізації “Слуга Народу” Арсенія Пушкаренка до Таллінна в середині квітня 2022 року. Під час їхнього візиту Естонський парламент першим після Верховної Ради України визнав дії рф в Україні геноцидом. Це були перші кроки до створення в майбутньому міжнародного кримінального трибуналу. Саме тоді відбулися зустрічі українських парламентарів із Прем’єр-міністром Каєю Каллас, Президентом Аларом Карісом, Спікером парламенту Юрі Ратасом, міністром закордонних справ Естонії Евою-Марією Лійметс та іншими урядовцями. Під час цих зустрічей українська делегація запропонувала Естонській Республіці розглянути можливість участі у відбудові Житомирської області.


Українська делегація на зустрічі з Прем‘єр-міністром Естонії Каєю Каллас у Таллінні (квітень 2022 року).

А вже у середині травня 2022 року під час візиту до Естонії делегації українського парламенту та Житомирської області на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком уряду Естонії був переданий список об’єктів інфраструктури, які потребують відновлення. Перелік об’єктів підготувала Житомирська обласна військова адміністрація. Загалом в регіоні внаслідок агресії рф було пошкоджено 2800 об’єктів інфраструктури, здебільшого — житло громадян. Естонські урядовці підтвердили готовність їхньої держави взяти участь у відновленні Житомирщини.


Українська делегація у складі представників Житомирщини на чолі з Першим віце-спікером Верховної Ради Олександром Корнієнко на перемовинах у Таллінні (травень 2022 року).

Перші проекти

2 серпня 2022 року в прикордонному Овручі, що зазнав понад 70 ворожих авіаударів, міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу спільно з Оленою Шуляк, Арсенієм Пушкаренком, Віталієм Бунечком, Віктором Євдокимовим заклали капсулу під будівництво першого об’єкта відновлення України. Символично, що ним став саме дитячий садок. Він будується за сучасною естонською модульною технологією. Одночасно з будівництвом дошкільного закладу естонська сторона навчає його колектив. Доречі, естонська система виховання дітей вважається однією з кращих у Європі.


Закладення капсули до першого об’єкта відбудови України — дитячого садочка в Овручі. Олена Шуляк, Урмас Рейнсалу, Віталій Бунечко (серпень 2022 року).

Відкрити дитячий садочок в Овручі планується 1 червня 2023 року — в Міжнародний день захисту дітей. Вартість першої черги проекту — майже 3 мільйони євро, загальна вартість усього будівництва — близько 5 мільйонів євро. Проект повністю фінансується урядом Естонії.


Будівництво дитячого садочка в прикордонному Овручі триває (квітень 2023 року).

Наступним проектом співпраці з Естонією стало відновлення мосту в Малині через річку Ірша, який був зруйнований російською ракетою на початку березня 2022 року. Про рішення, що уряд Естонії буде співфінансувати його разом з Україною було оголошено наприкінці вересня 2022 року, під час візиту міністра інфраструктури Естонії Рііни Сіккут на Перший Форум з відновлення Житомирщини. Тоді ж міністр передала громадам Житомирщини перші три автобуси від уряду Естонії.

Форум з відновлення

Перший Форум із відновлення Житомирщини був організований Міністерством інфраструктури України, Посольством Естонії в Україні, коаліцією громадських організацій “RISE”. Він відбувся у Лугинській громаді на території Жеревецького кар’єру. Саме тут BGV Group, незважаючи на широкомасштабне вторгнення рф, продовжують інвестувати понад 20 мільйонів євро та вже створили 200 робочих місць.

Під час Форуму обговорили основні принципи відновлення Житомирської області, внесок Естонії, взаємодію регіону та країни-партнера, залучення інших країн-донорів до відновлення Житомирщини. У Форумі взяли участь українські й естонські посадовці, бізнес, місцева влада та представники дипломатичного корпусу з понад 20 країн, зокрема, з Німеччини, Швейцарії, Португалії, Словенії та інших. При цьому Житомирщиною не обмежилися. Представники Данії під час Форуму представили план відновлення Миколаєва, над яким країна взяла шефство після виступу Президента Володимира Зеленського перед Данським парламентом.


Учасники Першого Форуму з відновлення Житомирщини. Лугини, вересень 2022 року.

Другий Форум

Другий Форум з відновлення Житомирщини відбувся на початку грудня у Таллінні. Його відкривав Президент Естонії Алар Каріс. Організаторами виступили Міністерство закордонних справ Естонії, Посольство України в Естонії. Метою Форуму було презентувати Житомирську область для естонського суспільства та бізнесу, залучити нових партнерів до відбудови регіону. У Форумі взяли участь міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу, естонські та українські посадовці, бізнес, представники дипломатичного корпусу понад 35 країн, зокрема Фінляндії, Норвегії, Швеції, Литви, Латвії, Польщі та інших.

Під час Форуму представники Португалії презентували концепцію відновлення Житомирського ліцею №25, який був вщент зруйнований російською ракетою на початку березня 2022 року. Рішення відновити цей ліцей урядом Португалії було прийнято завдяки спільними зусиллям Першої леді Олени Зеленської та Міністерства закордонних справ Естонії.


Українська делегація на Другому Форумі з відновлення Житомирщини. Таллінн, грудень 2022 року.

Транспорте підсилення

Громади та установи Житомирщини протягом 2022 року передали на потреби Збройних сил України понад 100 автобусів. Тож у рамках відновлення області уряд Естонії передав регіону 22 автобуси. Зокрема, наприкінці грудня 2022 року Голова Естонського парламенту Юрі Ратас особисто передав значну частину автобусів представникам громад та установ регіону.

Також на початку 2023-го естонська столиця, Таллінн, передала Житомиру 20 низькопідлогових автобусів. Вони суттєво підсилили автопарк обласного центру та компенсували дефіцит електротранспорту, який виник через їх тимчасове зняття з маршрутів у зв’язку з браком електроенергії. Автобуси особисто передавав мер Таллінна Михайло Килварт під час свого візиту до Житомира.


Передача автобусів від Уряду Естонії громадам Житомирщини. Житомир, грудень 2022 року.

Подальші плани

У березні 2022 року міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу здійснив візит до України, під час якого значну увагу було приділено саме питанню відновлення Житомирської області. Зокрема, було проведено двосторонню зустріч із головою Агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафою Найємом, на якій обговорили принципи відбудови України, практичну роботу та зусилля Естонії у відновленні Житомирщини.


Каймо Кууск, Урмас Рейнсалу, Мустафа Найєм, Арсеній Пушкаренко. Київ, березень 2023 року.

Також за участю міністра Рейнсалу в Житомирі відбулася велика нарада під головуванням начальника Житомирської обласної військової адміністрації Віталія Бунечка щодо відновлення регіону. У ній узяли участь голови громад області. Під час наради Віталій Бунечко, зокрема, наголосив, що зусиллями держави завдяки коштам спецфонду було здійснено оперативне відновлення житла громадян. Окрім вщент зруйнованого, оскільки відповідний механізм компенсації перебуває на розробці в Кабміні після прийняття парламентом відповідного Закону.

Урмас Рейнсалу поінформував присутніх про стратегію, подальші плани та кроки Естонії у відновленні Житомирщини. Він розповів про залучення Естонією інших держав, міжнародних фінансових організацій, приватних компаній до відбудови та інвестування у регіон, реалізації майбутніх інфраструктурних проектів. Також анонсував Третій Форум з відновлення Житомирщини, який має відбутися у Лісабоні.


Нарада з питань відбудови Житомирської області за участю Міністра закордонних справ Естонії Урмаса Рейнсалу. Житомир, березень 2023 року.

* * *

Загалом протягом року було здійснено понад 20 візитів естонських урядовців, парламентарів, представників місцевого самоврядування, бізнесу, журналістів до Житомирщини. Також було організовано 8 офіційних візитів представників Житомирської області до Естонії для перемовин і налагодження співпраці між регіоном та країною-партнером. Тож є всі підстави стверджувати, що співпраця Житомирщини та Естонії у питаннях відновлення регіону набирає обертів.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Естонія відбудова Пушкаренко 
Матеріали по темі