Економіка

У Верховній раді пропонують новий розподіл коштів ДФРР та голосування за проєкти в «Дії», Житомирській області – підвищене фінансування

25 April 2023, 11:08

Бюджетний комітет рекомендував розподіляти фонд регіонального розвитку через голосування в «Дії».

Про це 24 квітня повідомляє пресслужба Верховної ради.

Парламентський Комітет з питань бюджету на засіданні 24 квітня рекомендував Верховній раді прийняти в другому читанні та в цілому проєкт закону про внесення змін до закону «Про Державний бюджет України на 2023 рік» щодо використання коштів державного фонду регіонального розвитку (№9165).

«У державному бюджеті на 2023 рік передбачено 2 млрд грн на державні інвестиційні проєкти для регіонального розвитку. Комітет запропонував новий механізм розподілу коштів фонду, а саме: по 41,7 млн грн для областей, які менше постраждали від обстрілів та/або окупації та місто Київ, та по 132,6 млн грн для областей, які більше постраждали. Підвищене фінансування пропонується спрямувати для проєктів в Донецькій, Херсонській, Запорізькій, Миколаївській, Київській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Дніпропетровській, Одеській та Житомирській областях», – розповіла голова Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа.

У кожній області пропонується коштом держави частково профінансувати проєкти, які отримають найбільшу кількість голосів громадян під час голосування в мобільному застосунку «Дія». Попередній відбір проєктів буде здійснювати спеціальна комісія. Роксолана Підласа зазначила, що будівництво буде відбуватись лише в тих громадах, які повністю підконтрольні Уряду України та на території яких не ведуться бойові дії.

Окрім того, народний депутат звернула увагу, що у поточному році пропонується профінансувати проєкти розвитку з наступних категорій: критична інфраструктура ЖКГ, лікарні, ЦНАПи, укриття тощо.

«Ми довго розмірковували над тим, як підтримати малі громади в ситуації прямого волевиявлення. У фінальній редакції комітет пропонує залишити позитивну дискримінацію малих громад через вимогу до співфінансування проєкту: громади, які мають населення понад 225 тис. осіб мають докласти 50% коштів на проєкт», – зауважила голова Комітету.

Очікується, що голосування щодо законопроєкту №9165 відбудеться на початку травня, а проголосувати за проєкт громадяни зможуть вже в середині червня цього року.


Скріншот з оприлюдненого законопроєкту

Нагадаємо, на 2022 рік Житомирській області з Державного фонду регіонального розвитку було передбачено 214 млн грн, з яких 160,4 млн грн збиралися спрямувати на завершення об’єктів, роботи по яких почалися в попередні роки.

Як повідомляв Житомир.info, в 2021 році Житомирська область отримала з ДФРР 177 млн 017 тис. 007 грн на реалізацію 16 проєктів, згодом суму збільшили до 186 млн 666 тис. 024 грн. В жовтні на засіданні Уряду з переліку об’єктів виключили реконструкцію та розширення площі літературно-меморіального музею Лесі Українки по вул.Соборності, 76/2 у м. Новограді-Волинському, на який було заплановано 10 млн 035 тис. 769 грн. Також в жовтні регіональна комісія вирішила 15 млн грн коштів ДФРР, які мали використати на будівництво житомирського індустріального парку, перенаправити на завершення будівництва ЦНАПу у місті Баранівка.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР бюджет ДФРР комітет Підласа Дія 
Матеріали по темі