Новини компаній

Рак шлунково-кишкового тракту: особливості діагностики та лікування

27 April 2023, 10:13

Ракові новоутворення шлунково-кишкового тракту — це злоякісна хвороба, за якої пухлина утворюється в одному з органів системи травлення. Своєчасна діагностика підвищує шанси на повне одужання. Про особливості ідентифікації хвороби розкажемо далі.

Причини та симптоми раку ШКТ

Найчастіше це захворювання розвивається у людей, у яких наявні одразу декілька факторів ризику:

  • поліпи та інші доброякісні утворення у шлунку та кишківнику;
  • надмірна маса тіла;
  • цукровий діабет;
  • виразковий коліт;
  • спадкова схильність;
  • хвороба Крона;
  • зловживання спиртними напоями та паління.

Найефективнішим є лікування раку на ранніх стадіях, але це не завжди можливо, бо на перших етапах карцинома протікає безсимптомно. У зв'язку з цим людям старше 40 років, а також особам зі схильністю до цього захворювання необхідно регулярно проходити скринінгові дослідження. План діагностики складається лікарем на основі симптоматики та історії хвороби пацієнта. Одним з методів обстеження за підозри на злоякісні пухлини травного тракту є аналіз крові на онкомаркер Ca 19-9, який можна здати в лабораторіях Ескулаб. Оформити послугу та отримати результат дослідження (протягом двох днів після здачі біоматеріалу) легко на сайті компанії. Перевагами використання послуг цієї лабораторії є точність і швидкість результатів, а також можливість купівлі пакета аналізів за доступною ціною.

Маркер карциноми Ca 19-9

Раковий антиген Ca 19-9 є високомолекулярним глікопротеїном, який за нормального стану виділяється клітинами епітелію у незначних кількостях і виконує різні функції в організмі. Він вважається ефективним пухлинним маркером, бо у більшості людей, які страждають на рак шлунково-кишкової системи, спостерігається підвищення його вмісту у крові.

Здавши аналіз крові на рівень концентрації цієї речовини, можна дізнатися стан протікання злоякісного захворювання. Підвищення кількості маркеру присутнє в більш ніж 70% хворих на рак органів шлунково-кишкового тракту.

Попри те, що Ca 19-9 — це онкомаркер пухлинних утворень підшлункової залози, за його допомогою неможливо провести ранню діагностику цієї хвороби. Тому аналіз крові на рівень антигену більш доцільний для:

  • виявлення ракових метастазів на ранніх стадіях;
  • дослідження та оцінювання ефективності лікування карциноми органів ШКТ;
  • моніторингу пухлин шлунку, товстої кишки, протоків жовчі та жовчного міхура.

Високі показники Ca 19-9 присутні в більшості пацієнтів, у яких наявні віддалені метастази. Крім цього, незначне підвищення рівня антигену є ознакою запальних захворювань органів шлунково-кишкового тракту.

Цей антиген виходить лише разом із жовчю, тому його рівень може збільшуватися за незначних порушень її вироблення та відтоку. Отже, для уникнення неправдивих результатів дослідження лікарі призначають паралельний аналіз показників біохімічного складу крові.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: рак онкозахворювання онкомаркер 
Матеріали по темі