Економіка

Ціна на газ для побутових споживачів залишиться незмінною до травня 2024 року, – «Нафтогаз»

30 April 2023, 10:15

Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» продовжила дію тарифного плану «Фіксований» ще на рік, його ціна й надалі складатиме 7,96 грн за куб. м (з ПДВ).

Про це 29 квітня повідомили на сайті компанії.

«Ціна на газ для побутових клієнтів залишається незмінною. Це рішення було прийнято з урахуванням воєнного стану та економічної ситуації в Україні. Попри всю складність ситуації ми продовжимо тримати ціну палива для наших громадян на довоєнному рівні», – зазначив очільник Групи Нафтогаз Олексій Чернишов.

Зазначається, що газопостачальна компанія «Нафтогаз України» безперебійно та стабільно забезпечує газом понад 12,4 млн українських домогосподарств. Усі ці клієнти отримують газ відповідно до річного тарифного плану «Фіксований». Період дії тарифу складає: з 1 травня 2023 року по 1 травня 2024 року включно.

Пресслужба газопостачальної компанії нагадує, що 26 квітня 2023 року, в межах підготовки до наступного опалювального сезону 2023/2024, НАК «Нафтогаз України» вийшла на Українську енергетичну біржу (УЕБ) та закупила 1,6 млн куб. м природного газу в приватних українських видобувників.

Відповідно до результатів торгів середньозважена ціна купівлі ресурсу квітня у підземних сховищах газу (ПСГ) становить 10 972 грн за тис. куб. м без ПДВ, середньозважена ціна купівлі ресурсу травня на віртуальній торговій точці (ВТТ) склала 10 767 грн за тис. куб. м без ПДВ.

Група Нафтогаз також продовжує нарощувати обсяги власного видобутку, зокрема за останній місяць АТ «Укргазвидобування» запустило одразу дві експлуатаційні свердловини на одному з найбільших родовищ України. Сукупно вони додали понад 300 тис. куб. м газу до добового видобутку компанії.

Нагадаємо, 25 квітня 2023 року прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що дію фіксованого тарифу на електроенергію для населення продовжено ще на місяць – до кінця травня 2023 року.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 січня 2023 року тариф на воду в Житомирі мав зрости на 28,8% і становив би з ПДВ: на водопостачання – 23,15 грн, на водовідведення – 25,20 грн, сумарно – 48,35 грн. Але вдень 30 грудня 2022 року стало відомо, що НКРЕКП скасувала своє рішення, пояснивши, що при оформленні рішення «виникли непорозуміння щодо розмірів та структури цих тарифів», тому проєкти рішень про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення Комісія відправила на доопрацювання.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) планувала у березні 2023 року включити до порядку денного питання про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення: підвищення мало відбутися з 1 квітня та з 1 липня.

6 квітня 2023 року директор КП «Житомирводоканал» Роман Ілик в ефірі програми «Діалоги» говорив, що підприємство чекає на підвищення тарифів, бо неможливо весь час працювати в збиток, але національний регулятор НКРЕКП поки не ухвалює це рішення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: газ тариф Нафтогаз  
Матеріали по темі