Місто

Контактний зоопарк від житомирського університету: історії тварин, умови утримання і можливості для відвідувачів

1 May 2023, 16:49

Четвертий рік неподалік ботанічного саду в Житомирі при навчально-науковій лабораторії тваринництва Поліського університету працює контактний зоопарк. З-поміж його мешканців вівці, кози, кролики, павичі, голуби з курами, ба навіть єнотовидний собака. І в кожного своя історія - розповідає завідувач зоопарку Володимир Ткачук, подекуди варта сюжету фільму. Як от у тоггенбургзької кози.

«Ми її придбали іще чотири роки тому в Овруцькому районі. Її доля складна, можна сказати. Вона їхала вже на кінцевий свій шлях, на забійний пункт, вона мені дуже сподобалась. Це тоггенбурзька порода молочного напрямку», - розповідає завідувач навчально-наукової лабораторії тваринництва Поліського національного університету Володимир Ткачук.

З-під ножа, у прямому значенні, врятували і двох поні, на яких щовихідних безкоштовно катаються діти.

«Вони теж їхали на забійний пункт, ми їх придбали і приносять масу задоволення як для студентів, так і для відвідувачів нашого зоопарку. Ми навчили їх верхової їзди - для прокату маленьких діток. У нас є відповідна збруя і амуніція для цього, тому будемо раді бачити», - ділиться Володимир Ткачук.

Разом із тим, зізнається Володимир Ткачук, за роки існування зоопарку неодноразово отримували пропозиції поповнити його дикими тваринами. Проте відмовлялися від такої ідеї.

«У нас умови створені для утримання тварин сільськогосподарського призначення. Брати на себе таку відповідальність не створивши умови - ми за таке не беремося. Були пропозиції взяти і сову, і вовка. Не можемо ми таких тварин утримувати на превеликий жаль. Була косуля, ми її передали в Уланів Вінницької області в контактний зоопарк, де зараз вона знаходиться в чудових умовах, на території у декілька гектарів», - коментує завідувач навчально-наукової лабораторії тваринництва Поліського національного університету Володимир Ткачук.

Але і без того відвідувачів у зоопарку вистачає - ділиться пан Володимир.

«Зараз на превеликий жаль ту ж саму рогату худобу - корову, діти бачать тільки на обгортках цукерок. А побачити їх вживу - це диковинка. Доторкнувшись до тварини, відчувши як вона дихає, як б’ється її серце - тоді проявляється і у дітей, і у дорослих дбайливе ставлення до тварин», - зауважує Володимир Ткачук.

Під час зйомок сюжету зустрічаємо пані Аллу з двома синочками, які наввипередки біжать годувати та гладити тваринок.

«Зазвичай ми носимо морквочку, сьогодні ми нарвали травичку їм і прийшли. Старшому дуже подобається павич, особливо коли він відкрив хвоста, то не можна було забрати додому», - говорить Алла.

Частий гість зоопарку і Аліна з донькою. Жінка зізнається: після спілкування з тваринами позитивні емоції переповнюють.

«Кожного тижня ходимо в цей зоопарк, дитина бавиться з тваринами, годує. Багато емоцій, дуже подобається», - зізнається Аліна.

Контактний зоопарк знаходиться за адресою вул. Корольова 39 В, працює щодня до 17 години. Вхід вільний, але якщо відвідувачі виявлять бажання задонатити на харчі тваринам, то для цього при вході розташована благодійна скринька.

Фоторепортаж, як на базі Житомирського університету облаштовували у 2019 році контактний зоопарк дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: зоопарк контактний зоопарк тварина тварини 
Матеріали по темі