Місто

Десантник у житомирському парку робить скульптуру з трьохсотлітнього дуба в пам’ять про побратимів із 95-ї бригади

3 May 2023, 14:10

Воїн-десантник з 95-ї бригади працює над скульптурою з дерева, яку створює в пам’ять про своїх побратимів.

Іван показує, що вдалося вирізати за три години роботи.

«По плану все мало бути із суцільного дерева. Було використано повалене дерево, тому виходили з того, що є. З відходів зроблені крила, все інше буде з цілої частини. Знизу знак повітряно-десантних військ України, зверху знак 95-ї бригади – орел, який ширяє у небі, падає на здобич, як сила, що знищує ворога. Позаду буде голуб, який злітає з вирви після вибуху снаряда танку, балістичної ракети, просто вирва після вибуху. Він символізуватиме душу людини, душу воїна, душу цивільної людини, яка віддала своє життя для захисту своєї батьківщини», - розповідає скульптор Іван Халус.

Івану тяжко згадувати свою службу під Ізюмом. Але чоловік поділився спогадами про те, як отримав поранення.

«Я попав під масований артилерійський обстріл, прийшовся танковий удар. Половина мого тіла була у ямі, якимось дивом у мене порвався кітель, бронежилет, каста відлетіла, але я залишився живим. Да, постраждало око, слух, розірвалися зв'язки. Найголовніше, що вигнало каміння з лівої нирки (ред. каже жартома.) Маю проблеми зі здоров'ям, тому мене комісували», - ділиться Іван Халус.

Десантник пригадує, як з побратимами ділився планами на майбутнє, і саме тоді у Івана народилася ідея створити скульптуру.

«Я сказав – я скульптор, якщо виживу після цієї бойні, то виріжу пам'ять про хлопців та бригаду, яка героїчно захищала та захищає терени нашої батьківщини, де Київ, Ізюм на самих тяжких напрямках», - каже Іван Халус.

Працює скульптор у житомирському парку, запрошує містян подивитися на процес створення, а ще долучитися до збору коштів для житомирських десантників.

«Я б хотів запросити кожного житомирянина, кожного гостя міста, досить гарне місто до речі, взяти участь у зборі коштів. У мене немає рахунку, я просто збираю кошти. Дані кошти будуть використані на потреби Збройних сил України, саме 95-ї бригади. Вийде, буде можливість придбаємо тепловізор, буде можливість купимо дрон. Нікуди зайва копійка не піде», - говорить скульптор.

Дерево, яке використовують – це 300-літній дуб. Коли робота буде завершена, скульптура в парку не залишиться.

«Це шматок того дерева, дуба, що у нас впав. Це верхня його частина. Ми надали таку можливість для виготовлення скульптури. Дана скульптура, наскільки я розумію, вона проситься розташувати її у самій 95-й бригаді. Швидше за все, вона буде розташована там, це вже рішення буде приймати керівництво 95-ї бригади. Я б не проти, щоб вона залишалася у парку, мені теж було б дуже приємно», - розповідає директор КП «Парк» Сергій Бондар.

Аби повністю завершити скульптуру Івану потрібно кілька днів.

Як тренуються українські десантники - дивіться тут.

Як повідомляв Житомир.info, житомирська 95-а бригада першою отримала лист-подяку, власноруч написану президентом.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: 95 бригада ДШВ десантник дерево дуб 
Матеріали по темі