Політика

Парламент ухвалив закон про демонтаж пам’ятників, які є символами російської імперської політики або комуністичного режиму

3 May 2023, 14:57

Верховна рада 3 травня проголосувала за внесення змін до закону «Про охорону культурної спадщини» щодо незанесення до Державного реєстру нерухомих пам'яток України та вилучення з Державного реєстру нерухомих пам'яток України окремих об'єктів культурної спадщини.

Про це повідомив народний депутат Володимир В’ятрович (фракція «Європейська Солідарність»).

«Деколонізація. Наступний законодавчий крок. Сьогодні Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №8273, який органічно доповнює нещодавно опублікований закон про звільнення публічного простору від символів російського панування. Відповідно до ухваленого сьогодні закону уряд і міністерство культури упродовж кількох місяців переглянуть Державний реєстр нерухомих пам’яток, щоб очистити його від символів російської імперської політики. Кожен об’єкт у реєстрі (як і всі нововиявлені пам’ятки) буде перевірено на предмет того чи не є він символом російської імперської політики або комуністичного режиму», - йдеться у дописі.

Пам’ятники і пам’ятні знаки, які є такими символами, вилучать з реєстру і демонтують або перенесуть в інші місця (до музеїв, на цвинтарі тощо). Ще один варіантом рішення, яке допускає закон: усунення з пам’ятки окремих елементів, які є російськими чи комуністичними символами.

«Залишити в незмінному вигляді можуть лише ті пам’ятники, які становлять виняткову мистецьку цінність. Переконаний, що такі винятки будуть поодинокими. Решта пушкіних, суворових і ватутіних, як і пам’ятники різним «побєдам» російської імперії назавжди щезнуть з наших майданів і вулиць», - наголошує Володимир В’ятрович.

Нагадаємо, з центра Житомира під ранок 11 листопада 2022 року прибрали пам’ятник російського поета Олександра Пушкіна, який був встановлений наприкінці 19 століття.

Як повідомляв Житомир.info, в Житомирі 5 травня 2022 року о 6-й ранку на майдані Перемоги почали знімати з постаменту танк Т-34: для його демонтажу та транспортування до монумента Слави залучили два крани та близько 20 людей. Рішення про переміщення пам’ятника на честь визволення міста Житомира від фашистських загарбників «танк бойовий Т-34» до комплексу монумента Слави на вулиці Чуднівська ухвалили на засідання міськвиконкому 28 квітня 2022 року. Історик Геннадій Махорін інформував членів виконкому, що саме цей танк не брав участі у боях за Житомир, бо таку модифікацію почали випускати лише в січні 1944 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР закон пам'ятник Пушкін демонтаж декомунізація деколонізація В’ятрович 
Матеріали по темі