Фоторепортаж

Який вигляд має житомирський ліцей №25 перед демонтажем та через рік після влучання російської ракети. Фоторепортаж

9 May 2023, 13:02

Більш як рік тому, 4 березня 2022 року, росіяни з повітря обстріляли ліцей № 25, який знаходиться у центрі Житомира. За висновками фахівців, будівля не підлягає відновленню, тому для учнів ліцею №25 до 1 вересня 2022 року знайшли інші приміщення для навчання, а 4 травня Управління капітального будівництва Житомирської міської ради оголосило тендер на демонтаж будівлі.

За більш ніж рік тут неодноразово проводилися волонтерські акції, територію ліцею прибрали від залишків скла та сміття, проте досі тут треба ходити з обережністю, щоб не наступити на скло.

Кущі троянд проростають крізь завали, нагадуючи, що тут колись були клумби. Серед решток школи досі можна побачити дитяче змінне взуття і спортивну форму, підручники та реферати, залишки комп’ютерів та дощок.

На стіні зруйнованого ліцею за цей час з’явився ще один мурал, а на колишньому вході хтось маркером написав цитату Шевченка «І день іде, і ніч іде. І голову схопивши в руки, дивуєшся, чому не йде Апостол правди і науки!».

Як повідомляв Житомир.info, приблизно о 8 ранку 4 березня 2022 року в центрі Житомира російські окупанти обстріляли з повітря школу. Рятувальники евакуювали зі зруйнованої будівлі ліцею № 25 на Малій Бердичівській 5 людей, за попередніми даними внаслідок потрапляння боєприпасу жертв і постраждалих немає. Відео наслідків авіаудару по ліцею – тут. За фактами обстрілу житомирського ліцею № 25 прокуратура розпочала розслідування у кримінальному провадженні за фактами порушення законів і звичаїв війни збройними силами РФ (ст. 438 КК України).

За висновками фахівців, будівля не підлягає відновленню, тому для учнів ліцею №25 до 1 вересня 2022 року знайшли інші приміщення для навчання. Під час засідання міськвиконкому 1 лютого 2023 року мер Житомира Сергій Сухомлин повідомив, що кошти на демонтаж ліцею №25 виділять з міського бюджету, а демонтаж не робили раніше, бо чекали, що держава дасть цільові кошти на проведення таких робіт. 4 травня УКБ Житомирської міської ради оголосило тендер на демонтаж будівлі ліцею, за роботи планують заплатити більш ніж 18 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліцей ліцей №25 демонтаж  
Матеріали по темі