Влада

У Верховній раді зареєстрували законопроєкт щодо впорядкування розміщення МАФів та організації паркування

9 May 2023, 14:11

У Верховній раді зареєстрований законопроєкт, який дозволить розміщувати МАФи чесно і прозоро, без корупційних ризиків.

Про це 9 травня повідомила пресслужба Комітету Верховної ради з питань економічного розвитку.

«Тимчасові споруди для провадження підприємницької діяльності, а в народі їх звикли називати – МАФи, є одними з найпоширеніших об'єктів для ведення малого бізнесу. Вони завжди були і є популярними для підприємців в містах. Бо вони мають невелику площу, мобільні та легкі у конструюванні і розміщенні, не потребують суттєвих інвестицій для ведення бізнесу та розміщуються на земельних ділянках в прохідних місцях з великим потоком людей», - зазначає заступник голови Комітету Олексій Мовчан.

Яка ситуація з МАФами зараз?

Сьогодні такі тимчасові споруди встановлюються у неконтрольований владою спосіб. А якщо влада й контролює, то це, як правило, відбувається через пряму домовленість із міською владою без жодної конкуренції. І виходить, що МАФи встановлюються у напівзаконний спосіб, потім ця процедура узаконюється рішенням тієї ж місцевої влади. Весь цей процес має велику кількість корупційних ризиків. Якщо простіше – підприємець дуже часто має комусь щось заплатити, щоб встановити тимчасову споруду і мати можливість вести бізнес.

У законопроєкті реєстр № 9233 пропонується чіткий механізм відбору суб'єкта господарювання для отримання права на розміщення МАФу з урахуванням вимог містобудівної документації та будівельних норм, який забезпечить проведення прозорого та чесного електронного конкурсу на ЕТС «Прозорро.Продажі» з чіткими та зрозумілими для всіх умовами.

Ситуація з регулюванням облаштування майданчиків для паркування взагалі критична. Сьогодні кожен орган місцевого самоврядування вирішує питання організації стоянок та парковок в громаді самостійно. Здебільшого це – неконкурентний процес, який має багато корупційних ризиків.

«Ми пропонуємо, аналогічно з МАФами,зробити цей процес відкритим та прозорим. Ми пропонуємо єдиний уніфікований підхід. Ми вдосконалюємо ЗУ «Про благоустрій населених пунктів» і також встановлюємо чіткі та розширені механізми обрання операторів паркувальних майданчиків – шляхом проведення електронних аукціонів на конкурентних засадах», - наголосив Олексій Мовчан.

Зареєстрований законопроєкт:

запроваджує автоматичну реєстрацію права на розміщення тимчасової споруди для здійснення підприємницької діяльності після підписання схеми її розміщення особою, яка її розробила, та затвердження її особою, на замовлення якої її розроблено;

визначає вимоги до можливих місць розташування тимчасових споруд;

передбачає, що реєстрація права розміщення МАФів здійснюється органом, уповноваженим розпоряджатися земельною ділянкою, у день укладення договору про розміщення тимчасової споруди без звернення суб’єкта господарювання;

визначає підстави припинення права на розміщення тимчасових споруд: згідно з проєктом МАФи, які розміщено самовільно, підлягають демонтажу у порядку, встановленому КМУ.

«Запропоновані нами зміни дозволять суб'єктам господарювання на конкурсних засадах чесно та прозоро отримати право на розміщення тимчасових споруд, запропонувавши найвищу ціну. Це, у свою чергу, призведе до збільшення надходжень до місцевих бюджетів та забезпеченні рівності суб‘єктів господарювання і прозорі правила гри», - підсумовують в Комітеті з питань економічного розвитку.

Зауважимо, що законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності залучення суб’єктів господарювання у сфері благоустрою та містобудівної діяльності був зареєстрований у Верховній раді 24 квітня 2023 року, серед 12 співавторів є нардеп-мажоритарник з Житомирської області – Богдан Кицак.

Нагадаємо, 15 липня 2021 року міськвиконком ухвалив рішення, відповідно до якого департамент містобудування погоджуватиме встановлення МАФів у Житомирі лише за згодою виконавчого комітету. Станом на березень 2023 року Житомир вже насичений тимчасовими спорудами, і мало є місць, які відповідають вимогам для встановлення нових МАФів.

Як повідомляв Житомир.info, в квітні 2023 року прокуратура звернулася до суду з позовом до ФОП щодо знесення переробленого під дитяче кафе тимчасового павільйону на Чуднівській у Житомирі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: законопроєкт ВР тимчасова споруда МАФ павільйон паркування парковка Мовчан 
Матеріали по темі