Місто

Земельні ділянки, які передали в користування УПЦ, можна забрати лише при використанні не за призначенням, - перша заступниця мера Житомира

10 May 2023, 14:46

Земельні ділянки, на яких у Житомирі розміщені релігійні споруди УПЦ, перебувають у постійному користуванні, механізму повернути їх громаді наразі немає.

Про це 10 травня в коментарі Житомир.info повідомила перша заступниця мера Житомира Світлана Ольшанська.

«Земельні ділянки не в оренді, а передані в постійне користування. Право постійного користування можна припинити лише якщо земельна ділянка використовується не за цільовим призначенням. Ми нещодавно надавали відповідь на інформаційний запит «Суспільного»: в користуванні УПЦ перебуває наразі вісім земельних ділянок Житомирської міської територіальної громади. Так, рішення про повернення земельних ділянок громаді можна приймати, але немає фактичної реалізації таких рішень в Україні, я таких прикладів не знаю», - сказала Світлана Ольшанська.

Вона також зауважила, що будь-яке майно релігійні громади УПЦ у Житомирської міської ради не орендують.

Щодо відповіді на інформаційний запий, про яку згадувала перша заступниця мера Житомира, то рішення про передачу земельних ділянок в постійне користування Житомирській єпархії УПЦ та окремим її парафіям ухвалювалися впродовж 2011-2018 років.

Житомирська міська рада своїми рішеннями надавала в постійне користування земельні ділянки під релігійними спорудами за такими адресами:

2011 рік – 0,22 34 га на вул. Покровська, 98 Крошенській Свято-Покровській парафії Житомирської єпархії;

2012 рік – 0,7149 на вул.Перемоги, 14 Свято-Преображенському собору УПЦ;

2012 рік – 0,036 га на вул.Пушкінська, 34 Житомирській єпархії УПЦ;

2015 рік – 0,1088 га на вул.Перемоги, 74 Житомирській єпархії УПЦ;

2016 рік – 0,1142 га на вул.Перемоги, 17 Житомирській єпархії УПЦ;

2017 рік – 0,0867 га на вул.Подільська, 9 Житомирській єпархії УПЦ;

2017 рік – 0,9669 га на шосе Київське, 39 Парафії Святої Рівноапостольної Ольги УПЦ.

Крім того, в 2018 році Українській православній Свято-Покровській церкві передали 0,3445 га в селі Вереси.

Скріншот з відповіді на інформаційний запит «Суспільного»

Нагадаємо, станом на початок квітня цього року в Житомирській міській раді почали вивчати архіви для встановлення власників храмів, де проводять службу УПЦ МП. На сесії Житомирської міської ради 21 квітня 2023 року депутати ухвалили звернення до Верховної ради щодо підтримки законопроєкту про заборону релігійних організацій, керованих з росії, який дозволить повертати громадам землю та майно.

Як повідомляв Житомир.info, на сесії Житомирської обласної ради 27 квітня 2023 року депутати проголосували за звернення до президента та Кабміну з проханням розірвати договори оренди на користування УПЦ землею і церковними будівлями, які перебувають у державній власності, та про заборону на території Житомирщини діяльності Української Православної Церкви, яка має церковно-канонічний зв'язок із РПЦ.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: земля УПЦ Ольшанська міськрада МП постійне користування  
Матеріали по темі