Місто

Що сталося з погруддям Пушкіна та скільки у Житомирі пам’ятних меморіальних дошок, пов'язаних із росією і СРСР

10 May 2023, 17:55

Більш як пів року тому у Житомирі демонтували бронзове погруддя російського поета Олександра Пушкіна. 10 травня журналісти Житомир.info дізнавалися, що сталося із пам’ятником.

Нині погруддя зберігається в КП «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування». Як бачимо, Пушкін не постраждав при транспортуванні: його обернули плівкою, а поруч лежать літери та цифри, демонтовані з постаменту. Поки погруддя буде зберігатися на складі, адже що з ним робити досі не вирішили.

«У нас було звернення від музею у Кмитові щодо передачі його до Кмитівського музею образотворчого мистецтва. Але сьогодні це питання ще не вирішено», - каже завідуюча сектором з питань охорони культурної спадщини департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради Олена Бабушко.

Також у департаменті містобудування та земельних відносин зазначили, що в майбутньому планують прибрати зі Старого бульвару постамент, на якому колись стояло погруддя.

«Пам’ятником є не лише погруддя, а й постамент. Тому демонтажу підлягає ще й постамент, який знаходиться на території бульвару. Однак, через те, що це пам’ятка національного значення кінцевий демонтаж буде здійснений лише після того, як цей пам’ятник буде виведений з переліку пам’яток культурної спадщини Державного реєстру нерухомого майна», - говорить завідуюча сектором з питань охорони культурної спадщини Олена Бабушко.

У Житомирі триває демонтаж пам'ятних об’єктів, які пов'язані з історією та культурою росії та радянського союзу. Зокрема, нещодавно зняли пам'ятну дошку російському письменнику Купріну. Але таких об’єктів у місті залишається чи мало.

«Залишилося не менше 40-50 дошок, 30 демонтували відомим радянським діячам маршалу Жукову, Гречко, Ватутіну, демонтували дошка генералу Черняховському. Купріну демонтували вже дошку. Її тимчасова зняли до прийняття рішення. Її демонтували маючи це питання в роздумах, щоб не було проявів вандалізму, бо ви знаєте сьогодні настрої у людей іноді бувають дуже рішучі, то не хотілося, щоб хтось ту дошку пошкодив», - каже заступник голови міської комісії з топоніміки Сергій Собчук.

Доцільність таких меморіальних дошок розглядає міська комісія з топоніміки. Заступник голови комісії говорить, що стосовно деяких діячів та письменників виникають дискусії.

«Спірне питання викликає й дошка Олександру Яковичу Шумському, вона на Новому бульварі. Шумський загинув від рук більшовиків, але водночас він український комуністичний діяч. Ось як з ним бути? Ще висить пам'ятна дошка російському поету гарному, мені подобається, Саші Чорному (Олександр Глікберг), теж викликає сумніви. Чому я про нього так кажу? Тому, що той Саша Чорний гарні вірші писав. Оскільки жив у Житомирі молодий, з гумором, то він описував Житомир, але наскільки точно, вдало, що я, коли читаю вірші точно впізнаю місце, де він знаходився, коли писав того вірша. Іноді на комісії розглядаються питання і комісія одноголосно приходить до висновку щодо пам'ятної дошки, де позиція комісії йде всупереч з позицією з Інституту національної пам'яті. Зараз скажу про пам’ятну дошку адміралу Щастному», - розповів заступник голови міської комісії з топоніміки Сергій Собчук.

Також заступник голови міської комісії з топоніміки розповів, що зараз у міській раді працюють над положенням про встановлення та демонтаж пам'ятних дошок, це дозволить впорядкувати та пришвидшити процес.

Нагадаємо, з центра Житомира 11 листопада 2022 року прибрали пам’ятник російському поету Олександру Пушкіну.

Як повідомляв Житомир.info, 25 листопада 2022 року Житомирський міськвиконком погодив демонтаж меморіальної дошки герою росії Павлу Шкідченку, яка була встановлена на майдані Перемоги, 10

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: демонтаж меморіальна дошка Пушкін росія комісія з топоніміки Собчук  
Матеріали по темі