Економіка

Житомирських підприємців на два місяці звільнили від сплати податку за землю та нерухомість

16 May 2023, 14:08

Житомирська міська влада звільнила фізичних та юридичних осіб від сплати податку на нерухоме майно та земельні ділянки з 1 квітня по 31 травня 2023 року.

Відповідне рішення було ухвалене на сесії міської ради 23 лютого цього року і згодом оприлюднене на офіційному сайті.

Місцеві підприємці зазначають, що податкова начебто не знає про такі пільги, але пред’явлене рішення міської ради є вагомим аргументом для їх застосування.

«Для активізації дій платників щодо оформлення земельних ділянок у власність, укладання договорів оренди землі та внесення даних до Державного земельного кадастру, підтримки розвитку бізнесу, по території Житомирської міської територіальної громади надаються пільги по платі за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. 3 метою сприяння розвитку підприємництва, підтримки бізнесу та громадян в умовах воєнного стану вносяться зміни до Положення про порядок обчислення та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що затверджене рішенням Житомирської міської ради від 10.06.2015 Ns932 «Про місцеві податки та збори» зі змінами у частині надання пільги шляхом зменшення податкових зобов’язань по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки для юридичних осіб у 2023 році з 01 квітня 2023 по 31 травня 2023 в розмірі 100 відсотків, для фізичних осіб у 2024 році за період 01 квітня 2023 по 31 травня 2023 в розмірі 100 відсотків. Також вносяться зміни в додаток до рішення Житомирської міської ради від 20.06.2019 №1470 «Про встановлення земельного податку на території Житомирської міської територіальної громади» зі змінами у частині надання пільги шляхом зменшення податкових зобов’язань по земельному податку та орендній платі за землю на території громади юридичним та фізичним особам за період з 01 квітня 2023 по 31 травня 2023 в розмірі 100 відсотків», - йдеться в обґрунтуванні до прийнятого рішення.

Нагадаємо, на сесії міської ради 14 липня минулого року перша заступниця мера Світлана Ольшанська розповідала, що були внесені зміни в Податковий кодекс, якими передбачено, що відповідно до постанови Кабміну, якою мають бути визначені зони, де йдуть бойові дії, бізнес буде повністю звільнений від плати за землю і майно на період воєнного стану і на наступний рік після завершення. Однак відповідної постанови Кабміну до цих законодавчих змін місцева влада так і не дочекалася.


Нижче – інформація з сайту міської ради про ставки податків по території міста Житомира у 2023 році:



Як повідомляв Житомир.info, рішенням Житомирського міськвиконкому від 28 квітня 2022 року суб’єктів рекламного бізнесу звільнили від оплати за тимчасове користування місцями розташування рекламних засобів з 1 березня по 1 травня 2022 року. На сесії 14 липня 2022 року Житомирська міська рада проголосувала за зменшення на 50% нарахованої орендної плати за березень і квітень 2022 року орендарям комунального майна.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: податок пільга міськрада бізнес підприємець ФОП нерухомість земельний податок 
Матеріали по темі