Фоторепортаж

Який вигляд має 235-річна пам’ятка архітектури у Житомирі, власника якої прокуратура змусила укласти охоронний договір

16 May 2023, 15:10

Біля новітнього бізнес-центру, оточена високими деревами та оплетена диким виноградом знаходиться одна з найстаріших житомирських архітектурних споруд - 235-літня кладовищна каплиця Святого Миколая.


Побудована вона була у 1788 році на місцевості, яка має назву Охрімова Гора, і є важливою історичною пам’яткою культурної спадщини, занесеною до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

За повідомленням Житомирської обласної прокуратури, пам’ятка тривалий час перебуває у власності релігійної організації, а її власник більше 10 років не укладав належного охоронного договору, не вживав заходів для збереження споруди та впорядкування прилеглої території. Тож прокурори Житомирської окружної прокуратури, в інтересах територіальної громади, звернулися до суду з позовом про визнання протиправною бездіяльність однієї з релігійних організацій щодо збереження об’єкта культурної спадщини та зобов’язання укласти охоронний договір на споруду. Після того, як Житомирський окружний адміністративний суд за позовом окружної прокуратури відкрив провадження, релігійна організація уклала охоронний договір. Цей договір, поміж інших заходів, унеможливлює використання території пам’ятки для нового будівництва й господарських потреб, що можуть їй зашкодити, та зобов’язує утримувати пам’ятку в належному стані.


16 травня 2023 року каплиця не огороджена, двері у споруду відсутні. Проте ходити туди на екскурсію ми не радимо: у споруди частково відсутній дах, осипається штукатурка та цегла, під ногами сміття, гвіздки та навіть шприци.


На першому поверсі каплиці, біля місця для гробу, гори цегли та сміття, залишки свічок, лампадок та гумові рукавички.


Стіни другого поверху обписані і обмальовані, частково зруйновані, а про колишню красу споруди нагадують лише залишки декоративних елементів на стінах та вікнах.

На підлозі лежить пам’ятник з датою смерті 1905 рік.


Сходи на третій поверх зруйновані, але і там стіни розписані та розмальовані.


Детальніше про стан каплиці у слайдері та у відео:

Який вигляд мала ця ж барокова каплиця у 2018 році дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: каплиця пам'ятка пам'ятка архітектури 
Матеріали по темі