Влада

З початку повномасштабної війни Житомирська міськрада отримала понад 800 заяв щодо пошкодженого житла

16 May 2023, 16:09

З початку повномасштабної війни до Житомирської міської ради надійшло понад 800 заяв стосовно пошкодженого або знищеного житла внаслідок обстрілів.

Про це йдеться у публікації «Моніторинг Житомирської міської ради щодо додержання житлових прав громадян», оприлюдненій на сайті Уповноваженого Верховної ради України з прав людини 11 травня 2023 року.

Так, зазначено, що до міської ради від громадян стосовно пошкодженого або знищеного майна (житла) з моменту введення воєнного стану надійшло 818 заяв, за результатами попереднього огляду об’єктів житлового фонду (житла) визначені – 311 як пошкоджені, 55 як значно пошкоджені, 18 як зруйновані.

«Проведено 311 комісійних обстежень пошкоджених об’єктів житлового фонду (житла), за результатами яких складено 311 актів комісійного обстеження. За результатами визначеної категорій пошкоджень об’єктів житлового фонду (житла) рекомендовано відносно: 238 об’єктів – виконати роботи з відновлення шляхом ремонту, в тому числі капітального ремонту, з яких відновлено 102; 73 об’єктів – виконати роботи з відновлення шляхом капітального ремонту, реконструкції, з яких відновлено 5; 18 об’єктів – виконати невідкладні роботи щодо демонтажу (ліквідації), з яких з яких демонтованих (ліквідованих) 4», – йдеться у публікації.

Також на сайті Уповноважено зазначають, що «об’єктом моніторингу, всупереч законодавству не оприлюднено на офіційному вебсайті план робіт з обстеження пошкоджених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації об’єктів, зокрема, житлового фонду (житла)».

Окрім того, Департамент моніторингу додержання соціальних та економічних прав Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини констатує, що «тенденція щодо відновлення пошкоджених об’єктів житлового фонду (житла) шляхом ремонту, капітального ремонту, реконструкції та виконання робіт щодо демонтажу (ліквідації) пошкоджених об’єктів свідчить про недостатню економічну спроможність об’єкта моніторингу».

Нагадаємо, з 10 травня 2023 року у застосунку «Дія» доступна послуга єВідновлення: українці, чиї домівки постраждали через бойові дії, можуть подати заяву і отримати грошову допомогу на ремонт житла.

Як повідомляв Житомир.info, станом на кінець січня 2023 року в Житомирі внаслідок російських обстрілів пошкоджень зазнали понад 400 об’єктів. Відновленими на той час були близько сотні будинків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: житло руйнування руйнація відновлення  
Матеріали по темі