Фоторепортаж

Унікальна вишивка, предмети побуту та знаряддя праці: у житомирському музеї відкрили виставку про життя наших предків. Фоторепортаж

19 May 2023, 13:58

У Житомирському обласному краєзнавчому музеї відкрили нову виставку, присвячену життю та побуту наших предків – «Промисли і ремесла Житомирського Полісся».

Кураторка виставки, старша наукова співробітниця відділу етнографії музею Надія Борисова розповідає, що 50% експонатів на цій виставці ще ніколи не показували на загал у музеї. Інша ж половина давно полюбилася відвідувачам, наприклад, старовинний віз у центрі експозиційної зали.

«Експонати тут старовинні, з кінця ХІХ - першої половини ХХ сторіч. Тут представлені інструменти ремісників: теслярів, столярів, вівчарів, бондарів, шевців тощо; традиційний одяг, фрагменти вишивок, елементи побуту українців. Щоб зберегти ці фрагменти вишивок і не бути репресованими, наші пращури вирізали їх з одягу та ховали у сіні», – розповідає Надія Борисова.

Усі представлені тут екземпляри цікаво не лише роздивлятися, кожен з них містить цифру, за якою можна знайти опис того чи іншого екземпляра, звідки він, як та коли використовувався.

До прикладу, ось ця скляна посудина у центрі – це мухоловка, а дерев’яний стілець з діркою – аналог сучасних манежів для діток.

Нагадаємо, 17 травня 2023 року в Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича відкрили благодійну виставку художніх робіт «З Україною в серці». Мета виставки – зібрати на сучасний протез для пораненого бійця.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: музей краєзнавчий музей експонат народний промисел  
Матеріали по темі