Місто

Житомирська міськрада звертається до Кабміну, аби отримати обіцяну компенсацію різниці тарифів на тепло

24 May 2023, 11:08

Житомирська міськрада звертається до Кабміну, аби отримати від держави обіцяну компенсацію різниці у тарифах на тепло.

Про це 24 травня на черговому засідання виконкому Житомирської міськради розповів начальник управління комунального господарства Олександр Марцун.

«Даним проєктом рішення пропонується звернутися до Кабміну України, підтримати також звернення Асоціації міст України щодо дотримання меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері теплопостачання, а також відповідно до Закону України «Про особливості врегулювання відносин на ринку природного газу у сфері теплопостачання під час військового стану». На початку опалювального сезону стане актуальне питання розрахунків за газ. У нас є вже підтверджених 167,5 млн грн різниці у тарифах, яка повинна бути відшкодована державою. Держава брала на себе відповідні зобов’язання відповідно цих меморандумів», - зазначив Олександр Марцун.

Сергій Сухомлин зауважив, що після того, як депутати у Верховній Раді проголосують, то Житомир може отримати близько 100 млн грн різниці у тарифах.

«Спочатку Верховна Рада повинна проголосувати, тоді ми можемо отримати близько 100 млн грн різниці у тарифах. На сьогодні, якщо взяти різницю, яка вже прорахована, то в нас залишається боргів за газ приблизно 160 млн грн, з них 62 млн грн – це різниця з 1 січня до закінчення опалювального сезону, тому ми виходимо десь на 100 млн грн боргів перед «Нафтогазом». Я думаю, що до осені населення трохи розрахується, але на сьогодні борги населення складають більше 400 млн грн. Тому теплокомуненерго – дуже прибуткове підприємство на папері. Фактично ця різниця – це в тому числі великі дотації з місцевого бюджету, які ми вимушені давати теплокомуненерго, щоб вони розраховувалися за газ, і за електроенергію, і зарплату отримували», - зазначив мер.

Також Олександр Марцун додав, що теплокомуненерго нормально функціонує лише завдяки підтримці міськради.

«Навряд чи будь-яке комерційне підприємство могло б витримати таке навантаження, а в даному випадку, комунальне підприємство, вдається лише з допомогою міськради», - прокоментував начальник управління комунального господарства.

Нагадаємо, 23 лютого 2023 року на сесії Житомирської міської ради депутати проголосували за звернення до голови Верховної ради з проханням сприяти врегулюванню питання щодо внесення змін до держбюджету на 2023 рік та передбачити кошти на погашення різниці в тарифах на теплову енергію. Сергій Сухомлин зазначав, що підтверджена обласною комісією різниця в тарифах по «Житомиртеплокомуненерго» станом на 1 січня становила 140 мільйонів гривень.

Зауважимо, в оприлюдненому 2 лютого проєкті рішення про направлення звернення зазначалося, що КП «Житомиртеплокомуненерго» були погоджені суми заборгованості з різниці в тарифах у встановлені державою строки, що складають: з 01.06.2021р. по 30.06.2022 р. – 91 390,6 тис. грн; з 01.07.2022р. по 30.09.2022 р. – 49 514,4 тис. грн. Однак, відшкодування заборгованості з різниці в тарифах гарантовано державою в якості компенсації не отриманих доходів не профінансовано в порядку та строки, встановлені чинним законодавством.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 15 лютого 2023 року заборгованість житомирян за тепло перед «Житомиртеплокомуненерго» складала близько 200 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: виконком тариф міськрада Марцун Сухомлин компенсація опалення теплокомуненерго держбюджет Кабмін 
Матеріали по темі