Місто

Посол Бельгії зустрічався з владою Житомира й області: обговорювали підтримку ВПО та допомогу громадам у відбудові

24 May 2023, 14:11

У Житомирі з візитом Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгії в Україні Петер Ван де Велде.

Про це 24 травня повідомила Житомирська міська рада.

«Ми, бельгійці, дуже близькі до вас своїм серцем. Щасливий бути в Житомирі, бо вважаю, це місто має давню й багату історію. Особливо з такими культурними постатями, як Святослав Ріхтер. Також, це Батьківщина великого конструктора Корольова…», - сказав Петер Ван де Велде.

Пан Посол проговорив підтримку України із керівництвом міста та області. Зокрема йшлося про підтримку ВПО та допомогу громадам у відбудові.

«Україні ще треба багато зробити для відновлення країни. І це точно буде не просто відбудова, а трансформація. Наші громади мають стати ще кращими та зручнішими, аніж були. Повномасштабна війна внесла корективи в наші плани. Вже у 2022 ми мали розпочати низку проєктів, але тепер стратегії потрібно змінювати. І звісно, одна з важливих задач: повернути наших людей після Перемоги. Для цього потрібно зробити чимало, аби житомиряни захотіли повернутись з-за кордону. Щиро вдячний Бельгії та ЄС за підтримку на нашому важкому шляху», — зазначив мер Житомира Сергій Сухомлин.

«Ми намагаємось робити все, що можемо у військовій допомозі. Ми точно будемо залучені до підготовки українських пілотів. Важлива частка нашої праці — юридичний фронт. Я в групі, яка буде займатись судом путіна як злодія війни. путін прорахувався, коли вирішив напасти на Україну. Він недооцінив міць українського народу, а ще — недооцінив друзів України», — наголосив Надзвичайний і Повноважний Посол Бельгії в Україні.

Також Петер Ван де Велде зустрівся з учнями ліцею №25.

«Мої батьки та прабатьки жили у війні. Я перше покоління, яке живе в мирі. Мої діти вже також зростають в мирі. Мені дуже боляче та шкода, що ви зазнали війни», - звернувся він до учнів.

Посол говорив зі школярами про Європейський Союз, історію його створення та діяльності.

«Це проєкт миру. Його створили, аби відбудувати країни після другої світової. Далі — приєднувались інші країни. У мене в руках олівці. Їх разом зламати не можна. Це як ЄС, в якому 27 країн. Якщо дістати один олівець, його легко зламати. Але коли вони разом — це неможливо. Я хочу донести вам, що ЄС — це проєкт миру. Сподіваюсь, одного дня Україна приєднається до ЄС. Ми точно й надалі будемо підтримувати Україну як надійний друг та партнер», - додав Петер Ван де Велде.

Нагадаємо, 10 січня житомирський міський голова зустрічався з представниками Посольства Чехії: віцеконсулом Посольства Чеської Республіки в Україні Давідом Машеком та заступником посла Чеської Республіки в Україні Іржі Прецліком: говорили про встановлення у Житомирі пам’ятника чеським легіонерам.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: посол Бельгія 
Матеріали по темі