Фоторепортаж

Деревовидні півонії, чорні лебеді та доступність для маломобільних осіб. Фоторепортаж із житомирського ботанічного саду

24 May 2023, 16:53

У ботанічному саду, який був заснований у 1933 році як навчальна та науково-дослідна база тодішнього Житомирського сільськогосподарського інституту, спочатку росли лише харчові, технічні, лікарські та кормові рослини. Зараз у ботсаду Поліського національного університету, що займає територію близько 12 га, росте вже понад 500 видів рідкісних дерев’янистих рослин, понад 1000 видів трав’янистих рослин, більш як 100 колекцій лікарських рослин.

На ділянках студенти та викладачі навчаються, експериментують, досліджують.

Варто зазначити, що на центральному вході алеї, які мають сходинки, обладнані пандусами, тож є доступними для маломобільних груп населення.

Цьогоріч ботсад почали робити більш доступним для екскурсійного відвідування.

«З метою популяризації екологічної освіти, бережливого ставлення до природи ми почали активніше проводити екскурсійну роботу. Наразі ми запрошуємо на екскурсії школи та садочки. Для них ми робимо безкоштовне відвідування. З дорослими складніше. Справа в тому, що наш ботанічний сад – природоохоронна зона, згідно з законом ми можемо проводити тільки організовані екскурсії виключно в тих частинах ботсаду, де не проводяться наукові дослідження. Утримуємо ми всю територію на кошти спецрахунку університету, тобто це частина тих коштів, які сплачують за навчання. Відповідно, кількість працівників саду теж дуже обмежена. Тому просто пускати людей гуляти по одному ми, на жаль, не можемо», – розповідає ректор Поліського національного університету Олег Скидан.

Він зазначає, що дорослі можуть записатися на екскурсію виключно організованою групою від 10 людей.

Працівники ботсаду просять охочих записатися на екскурсію чи фотосесію телефонувати тільки у робочий час на телефони, вказані на сайті університету.

«Ми також із задоволенням стаємо співорганізаторами заходів на території ботсаду, але дуже наполегливо просимо відвідувачів не сходити з доріжок, не ламати рослини та не використовувати гілки дерев та кущів як вішалки. Все залежить від людей: якщо вони не будуть залишати сміття, ламати дерева, то ми зможемо приймати більше відвідувачів», – додає Олег Скидан.

Нагадаємо, вже впродовж кількох років неподалік ботанічного саду в Житомирі при навчально-науковій лабораторії тваринництва Поліського університету працює контактний зоопарк

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ботанічний сад ПНУ Поліський національний університет  
Матеріали по темі