Здоров'я

Кабмін затвердив заходи з реформування МСЕК: обіцяють зробити цю систему швидкою, інклюзивною та прозорою

27 May 2023, 10:11

Уряд затвердив план заходів із реформування медико-соціальної експертизи на 2023 рік, який включає 12 позицій.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Кабінету міністрів 26 травня 2023 року.

«Система МСЕК буде швидкою, інклюзивною та прозорою. Ідеться про встановлення інвалідності на основі єдиних принципів, про доступність послуг у медичній, реабілітаційній, соціальній, освітній сферах, про зручність в їх отриманні. Робимо перший важливий крок до цієї мети», - підкреслив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр також відзначив, що Уряд просувається в реформі військово-лікарських комісій. Вже збільшено їх мережу та розпочато цифровізацію. До кінця травня, за його словами, електронна черга має запрацювати в усіх військових медичних закладах, де створені ВЛК.

Міністерство охорони здоров’я повідомило про ключові зміни масштабної реформи МСЕК:

використання Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я (МКФ) для фіксації стану людини та її потреб, а також дій, необхідних для відновлення, адаптації в соціум, повернення якості життя;

впровадження набору пакетів послуг у медичній, реабілітаційній, соціальній, освітній сферах, працевлаштуванні відповідно до визначених потреб людей з обмеженнями життєдіяльності;

прозорі, доступні та зручні для людини інструменти отримання таких послуг, зокрема цифрові.

«Необхідність такої реформи набуває особливого значення в контексті повномасштабної війни, адже все більше людей зазнають поранень. Водночас ми розуміємо, наскільки вона є складною та комплексною. Процес переходу на МКФ у багатьох країнах тривав роки, а інколи і десятки років. Перші результати уже є у сфері реабілітації, більш системні зміни – у методології експертних оцінок, моделях надання та фінансування послуг, цифровізації тощо – займуть більше часу та потребують тісної взаємодії багатьох міністерств і залучених інституцій. Повноцінний запуск усіх складових реформи триватиме до 2025 року включно. Система буде перебудована на основі людино центричності – повернута обличчям до людини для того, аби спрощувати її життя, а не ускладнювати. Сучасна, прозора та зручна», - зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Використання МКФ у різних сферах дозволить розглядати людину не з точки зору медичного діагнозу, який вона отримала через поранення, а з точки зору її потенціалу до відновлення втраченого функціонування, потреб та того, що можна зробити, аби допомогти їй повернутись до звичайного життя.

Нагадаємо, нещодавно електронну чергу для проходження ВЛК запустили ще у восьми містах України, серед яких – Житомир.

Як повідомляв Житомир.info, під головуванням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля 25 лютого 2023 року відбулася нарада щодо оптимізації процесів військово-лікарської експертизи: обговорювали, як прибрати зайву бюрократію та можливі зловживання з процесу проходження військово-лікарських комісій. 12 травня у МОЗ розповідали про зроблені кроки для вдосконалення процесу проходження військово-лікарських комісій.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ медкомісія МСЕК Шмигаль МОЗ Ляшко ВЛК 
Матеріали по темі