Новини компаній

Як використовують софт та ШІ у банківській сфері для покращення якості обслуговування

1 June 2023, 16:37

Банківський сектор охоче використовує допомогу штучного інтелекту та різний софт для покращення якості обслуговування клієнтів. Як це відбувається на практиці?

Ситуацію прояснили експерти IT-компанії UNITY-BARS, що пропонують комплексні програмні рішення для банків. Від них ми дізналися про вплив ШІ та програмного забезпечення на роботу банківських установ та покращення клієнтського досвіду у цій сфері послуг.

Програмне забезпечення для банків

У більшості випадків спеціалізований софт використовують для автоматизації процесів. Для прикладу, автоматизована банківська система абс Bars має готові модульні рішення, що цілком забезпечують потреби сучасної банківської системи. Програма автоматизує подачу звітності, обробку та перевірку документів, клієнтську розсилку, облік клієнтів тощо.

Також банк може використовувати додатковий софт, який виконує якусь одну опцію. Для прикладу, коннектор до системи “Дія” дозволяє підключитися до сервісу та отримувати копії е-документів клієнтів. А кросплатформне рішення BarsCryptor забезпечує накладення електронного цифрового підпису на файли та документи.

Корисним для роботи є корпоративне сховище даних, де дані трансформуються, агрегуються, з них усуваються розбіжності, через що база даних стає для користувачів джерелом правдивої інформації.

Додамо, що програми для банків швидко інтегруються в інфраструктуру компанії і їх можна відразу використовувати.

Впровадження штучного інтелекту до банківського сектору

Варто зазначити, що працює ШІ тут давно та дуже ефективно. Це і скорингові моделі для визначення кредитоспроможності позичальника, і розумні чат-боти, які відповідають на питання клієнтів у режимі реального часу.

Експерти прогнозують, що в осяжному майбутньому чат-боти зможуть відповідати на дзвінки та у чатах як жива людина, розвʼязувати складні задачі клієнтів.

Що стосується скорингу, тут ШІ також не буде рівних. За думкою експертів, система точніше та якісніше оцінюватиме вартість страхування майна по фотографії. А також аналізуватиме потенційного позичальника за більшою кількістю критеріїв, крім власне кредитної історії, враховуючи онлайн-покупки, підписку на сервіси та інші чинники.

Важливу роль ШІ у банківській сфері відіграватиме у питаннях безпеки. Штучний інтелект вже зараз здатен відшукати приховані взаємозвʼязки між отримувачем коштів та відправником, а також третіми особами, виявити підозрілу фінансову поведінку та заблокувати транзакцію. Але повністю замінити людину машина не зможе.

Зараз ШІ можна довірити рутинні монотонні задачі, сервіс підтримки, аналіз та обробку документів, кібербезпеку, але він не здатен приймати стратегічні рішення, мислити креативно та вирішувати спірні питання. Це й надалі залишається прерогативою спеціалістів банку.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: софт ШІ штучний інтелект  
Матеріали по темі