ДОПОМОГА

Як переселенцям звільнитися з роботи в односторонньому порядку

2 June 2023, 12:17

Внутрішньо переміщена особа, яка не мала можливості припинити трудовий договір у звʼязку з неможливістю продовжувати роботу за попереднім місцем проживання, має право припинити такий договір в односторонньому порядку.

Про це 1 червня повідомив уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Він пояснив, що для цього необхідно подати заяву до центру зайнятості за місцем проживання, або перебування на ім'я роботодавця.

Датою припинення трудового договору є наступний день після подання такої заяви.

Зазначається, що центр зайнятості за місцем проживання ВПО у день припинення трудового договору повідомляє про це:

  • роботодавця (будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними).

У разі, якщо у таких осіб не розірвані трудові договори з роботодавцем, який перебуває на непідконтрольній території або щодо якого відсутня інформація про місце перебування, заява зберігається у територіальному органі центрального органу виконавчої влади на підконтрольній території до моменту деокупації. Після чого протягом 7 календарних днів даний орган повідомляє роботодавця;

  • територіальний орган Пенсійного фонду України;
  • територіальний орган Державної податкової служби.

«Взята на облік ВПО, яка не має документів, необхідних для надання статусу безробітного, отримує статус безробітного без додаткових вимог. До отримання документів та відомостей про періоди трудової діяльності, заробітну плату (дохід), страховий стаж, допомога по безробіттю призначається у мінімальному розмірі, встановленому законодавством на випадок безробіття», - зауважив Дмитро Лубінець

Нагадаємо, за інформацією ОВА, станом на 24 травня в Житомирській області проживало 64 779 внутрішньо переміщених осіб, серед них 18 тисяч дітей. Найбільше з Донецької області – понад 9 500 осіб.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: переселенець біженець ВПО безробітний безробіття центр зайнятості роботодавець Лубінець 
Матеріали по темі