Суспільство

У місті Житомирської області відкрили модульний садочок, загальна вартість будівництва – 5 млн євро

2 June 2023, 14:54

В Овручі Житомирської області урочисто відкрили новий сучасний дитячий садок, будівництво якого фінансував Уряд Естонської Республіки. Захід приурочили до Міжнародного дня захисту дітей.

Про це 2 червня повідомив нардеп Арсеній Пушкаренко.

«Житомирщина стала першим регіоном України, де побудовано перший об'єкт відновлення країни за кошти іноземної держави! Саме Естонія стала першою країною, яка відгукнулася на заклик Президента Володимира Зеленського до міжнародних партнерів щодо допомоги нашій державі у відбудові за формулою «іноземна держава/місто бере під свій патронат відновлення конкретного українського регіону/міста». За участю тодішнього міністра закордонних справ Естонії Urmas Reinsalu 2 серпня 2022 року в прикордонному Овручі, який зазнав понад 70 ворожих авіаударів, було закладено капсулу під будівництво першого об’єкта відновлення України. Символічно, що ним став саме дитячий садок», – нагадує нардеп.

Зазначається, що дитячий садок побудований із використанням усіх сучасних, енергоефективних, екологічних і безпечних технологій, із дотриманням інклюзивних норм. Заклад укомплектований кухнею, їдальнею, пральнею, вбиральнями, зонами для ігор, відпочинку та навчання, спортивною залою. З кожної групи є окремий вихід. Також в садочку побудували велике і надійне укриття.

«Новий дитсадок в Овручі — наш аналог естонських закладів не тільки за технологією будівництва, але й за системою освіти. Задля цього овруцькі освітяни переймають досвід своїх колег в Естонії», – зауважує Арсеній Пушкаренко.

На першому етапі проєкту створено приміщення для чотирьох груп, розрахованих на 80 дітей. На другому етапі планується розширити дитсадок до 160 місць. Вартість першої черги проєкту — майже 3 млн євро, загальна вартість усього будівництва — близько 5 млн євро. Проєкт повністю фінансується Урядом Естонії.

«Наступний проєкт співпраці Житомирщини з Естонією – відновлення мосту в Малині, який був зруйнований російською ракетою на початку березня 2022 року. Про рішення щодо співфінансування цього проекту Уряд Естонії оголосив наприкінці вересня 2022 року, а сьогодні в Овручі були підписані всі необхідні документи, і протягом 10 днів Уряд Естонії перерахує замовнику робіт, Житомирській обласній військовій адміністрації, 1 мільйон євро», – інформує народний депутат.

Нагадаємо, 11 липня 2022 року народний депутат від партії «Слуга народу» Арсеній Пушкаренко повідомив, що влада Естонії збирається побудувати дитячий садок в місті Овручі Житомирської області, яке постраждало від російських бомбардувань. 2 серпня начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко інформував, що в Овручі заклали капсулу на місці майбутнього садочка. 19 грудня на сайті державного фонду ESTDEV розповідали, що в Овручі почали будувати дитячий садок: зробили розмітку, вели земляні роботи.

23 березня 2023 начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко оглянув, як просувається будівництво модульного дитячого садочка в Овручі. Днями на місце були доставлені модулі для майбутньої будівлі, а нині триває монтаж конструкцій. На той момент на місце були доставлені модулі для майбутньої будівлі й тривав монтаж конструкцій.

15 травня 2023 року на Facebook-сторінці Estonian Centre for International Development інформували, що будівля модульного дитячого садочка в Овручі готова й передана для облаштування.

Як повідомляв Житомир.info, Естонія стала першою країною, яка взялася допомогти Житомирщині з ліквідацією наслідків ворожих обстрілів, її Урядова комісія вже розпочала свою роботу в області з визначення об’єктів, відбудову яких вони профінансують. Зокрема, 31 травня 2022 року Повноважний Посол Естонії завітав до Житомира. Разом з Послом Естонії до Житомира приїхали представники ще двох країн – Латвії та Іспанії. Саме ці країни зараз планують долучитися до відбудови Житомирської області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Овруч відбудова Естонія дитсадок модульний дитсадок Пушкаренко нардеп  
Матеріали по темі