Події

У Житомирській області викрили 36-річного підприємця, який заволодів бюджетними коштами на відновленні ПТУ, пошкодженого внаслідок обстрілів

15 June 2023, 14:51

У Житомирській області викрили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на відновлення соціальних об’єктів, пошкоджених унаслідок ворожих обстрілів. Підприємець, взявшись за відновлення вікон у профтехучилищі Бердичева, у рази завищив вартість матеріалів для ремонтних робіт. Таким чином заволодів майже 780 тисячами гривень, завдавши збитків державі.

Про це 15 червня повідомила пресгрупа Управління СБ України в Житомирській області.

«На Житомирщині співробітники Служби безпеки України викрили оборудку із коштами резервного фонду Державного бюджету при відновленні навчального закладу, який постраждав внаслідок ракетного обстрілу. Через дії підрядника усі роботи із заміни та облаштування віконних конструкцій у приміщеннях професійно-технічного училища потрібно перероблювати. Хоча на їх фінансування витрачено майже 850 тисяч державних коштів», – йдеться у повідомленні.

За даними досудового розслідування, у середині березня 2022 року, внаслідок ракетного обстрілу агресором, ударною хвилею були пошкоджені віконні конструкції профтехучилища в Бердичеві.

Для повної заміни старих вікон на нові металопластикові віконні блоки разом із відливами Департамент регіонального розвитку Житомирської ОВА уклав угоду із місцевим приватним підприємцем. Усі роботи мали відповідати діючим технічним нормам та державним стандартам до віконних конструкцій в освітніх закладах.

На підставі складених директором комерційної структури актів усі виконані роботи було профінансовано у повному обсязі.

Втім оперативники СБУ встановили, що підрядник придбав та здійснив монтаж у приміщеннях училища 30 віконних блоків, які є дешевшими у порівнянні із нормованими для закладів освіти, не відповідають вимогам до їх якості, енергозбереження, шумоізоляції і санітарно-гігієнічним нормам.

Ініційована спецслужбою експертиза засвідчила, що із 848 тисяч гривень, перерахованих на відновлення навчального закладу, 778 тисяч становлять вартість робіт, які не можуть бути прийняті.

Документування «схеми» із коштами резервного фонду Державного бюджету проводили співробітники Управління СБ України в Житомирській області спільно зі слідчими ГУНП у регіоні за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури.

Пресслужба ГУНП у Житомирській області уточнює, що підприємцю, якого викрили на оборудках, – 36 років.

«Поліцейські, під процесуальним керівництвом Бердичівської окружної прокуратури, викрили оборудки 36-річного підприємця. Чоловік, взявшись за відновлення вікон у навчальному закладі міста, у рази завищив вартість матеріалів для ремонтних робіт. Таким чином заволодів майже 780 тисячами гривень, завдавши збитків державі», – пише пресслужба ГУ Нацполіції.

У поліції також розповідають: задля проведення ремонтних робіт між одним з Департаментів Житомирської ОДА та директором товариства з обмеженою відповідальністю, жителем Андрушівської громади, був укладений відповідний договір. Тоді ж здійснено попередню оплату у понад 490 тисяч гривень.

Підрядник зобов’язувався повністю замінити 30 дерев’яних вікон на нові металопластикові блоки та замінити старі відливи у будівлі ПТУ.

«Надалі ділок, користуючись відсутністю технічного нагляду та контролю за його діяльністю, вирішив завищити вартість ремонтних робіт, використовуючи дешевші та неякісні матеріали. Підприємець придбав віконні конструкції без спеціального покриття та без заповнення камер газом, глухі та частково глухі, частково з поворотно-відкидним механізмом. Вони й були встановлені у приміщеннях навчального закладу. Потому чоловік підписав акт приймання виконаних будівельних робіт та довідку про їх вартість. На підставі цих документів й була здійснена остаточна оплата. Загальна сума склала понад 847 тисяч гривень», – розповідають у поліції.

13 червня слідчі, за погодженням з Бердичівською окружною прокуратурою, оголосили підприємцю про підозру у заволодінні чужим майном, вчиненому в особливо великих розмірах в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 191 КК України).

За такі дії чоловікові загрожує позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Як повідомляв Житомир.info, у ніч на 16 березня 2022 року внаслідок нічного авіаційного удару по Бердичеву росіяни зруйнували декілька будівель, одна людина загинула.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ поліція заволодіння коштами відновлення ПТУ училище обстріл  
Матеріали по темі