Події

У Житомирській області суд виправдав лікарку, обвинувачену в смерті породіллі й дитини 6 років тому

20 June 2023, 14:05

Житомирський районний суд ухвалив вирок акушер-гінекологу Коростишівської центральної районної лікарні, обвинуваченій у неналежному виконані професійних обов'язків, унаслідок чого померла породілля та її дитина. Відповідно до вироку, формулювання обвинувачення було визнане судом недоведеним, лікарку виправдали.

Вирок щодо кримінальної справи (за ч. 1 ст. 140 КК України (Неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним працівником) Житомирський районний суд ухвалив 7 червня 2023 року. В Єдиному державному реєстрі судових рішень вирок оприлюднили 9 червня.

Обвинувачена – уродженка м. Ізмаїл Одеської області, одружена, має на утриманні малолітню дитину, працює у Коростишівській ЦРЛ на посаді акушер-гінеколога.

Сама ж трагічна подія трапилася у квітні 2017 року.


Архівне відео

Так, з матеріалів суду відомо, що надвечір 6 квітня 2017 року до Коростишівської ЦРЛ каретою «швидкої» привезли жінку, в якої почалися перейми – жінка народжувала третю дитину. Близько 22-ї години вагітну оглянув черговий лікар пологового відділення (щодо якої судом винесено ухвалу про закриття провадження у зв`язку з її смертю) й помітив ускладнення. Уже після півночі 7 квітня був скликаний консиліум у складі лікарів Коростишівської ЦРЛ.

«На момент огляду ОСОБА_7 уже знаходилась в тяжкому стані, про що зазначено в історії вагітності та пологів №117: «дезорієнтована, збуджена, не контактна. Шкіра сірого кольору, ціаноз носо-губного трикутника, ...брадикардія, .... На периферичних судинах пульс відсутній.... Матка в тонусі.... Серцебиття плода відсутнє...», встановлено діагноз: «Вагітність VII, 39-40 тиж. Пологи III термінові, ІІ-й період пологів. Інтранатальна загибель плода. Емболія навколоплідними водами? Передчасне відшарування нормально розміщеної плаценти? Внутрішньочеревна кровотеча». У зв`язку з чим комісією прийнято рішення в ургентному порядку перевести ОСОБА_7 в операційну. О 00 годин 20 хвилин стан породіллі різко погіршився, зафіксовано зупинку серцевої діяльності та розпочато серцево-легеневу реанімацію. О 00 годин 26 хвилин серцева діяльність відновлена, потерпіла була заінтубована та переведена на апарат ШВЛ. Однак о 00 годин 45 хвилин відбулась повторна зупинка серцевої діяльності та о 1 годині 20 хвилин констатована смерть ОСОБА_7», – йдеться у матеріалах суду.

Зазначено також, що «при наданні допомоги роділлі ОСОБА_7 в пологовому відділенні Коростишівської ЦРЛ, внаслідок неналежного виконання своїх професійних обов`язків, недбалого та несумлінного до них ставлення, в порушення п. 2.1 посадової інструкції, мало місце недотримання вимог лікарем акушер-гінекологом ОСОБА_4 клінічних протоколів з акушерської допомоги «Нормальні пологи» та «Пологовий травматизм», затверджених Наказом МОЗ України №624 від 03.11.2008 «Про затвердження клінічних протоколів з акушерської та гінекологічної допомоги». Аналогічні порушення допущені лікарем акушер-гінекологом ОСОБА_10».

У формулюванні обвинувачення описані недоліки акушерського огляду.

«Окрім того о 22 годині 40 хвилин 06 квітня 2017 року акушерський огляд був проведений не в повному обсязі, а саме не вказано відкриття шийки матки, не описано розташування швів та тім`ячок на голівці плоду, а вказаний діагноз в частині визначення періоду пологів та можливого високого стояння голівки є необґрунтованим. Аналогічні порушення допущені лікарем акушер-гінекологом ОСОБА_10… Існує розбіжність в розташуванні голівки плоду за записом у партограмі та сумісному огляді на 23 годину 10 хвилин 06 квітня 2017 року, консиліумі лікарів на 00 годин 15 хвилин 07 квітня 2017 року. Ці розбіжності настали внаслідок порушення лікарем ОСОБА_4 та ОСОБА_10 пункту 2.9 Інструкції», – сказано у вироку.

Скриншот з вироку Житомирського районного суду

Зазначено, що «причиною смерті плоду ОСОБА_7 є внутрішньоутробна циркуляторна інтранатальна асфіксія, яка виникла внаслідок порушення матково-плацентарного кровообігу в зв`язку з різким малокрів`ям, пов`язаним з масивною профузною внутрішньочеревною кровотечею в результаті розриву матки. Причиною смерті ОСОБА_7 став геморагічний шок внаслідок розриву матки під час пологів».

З матеріалів суду відомо, що у жінки це була сьома вагітність, а пологи – треті. Зокрема, у мотивах ухвалення виправдувального вироку зазначено: «Так, відповідно до картки виклику та виїзду швидкої медичної допомоги, журналу обліку приймання вагітних, роділь та породіль вбачається, що 06.04.2017 о 18 годині до пологового відділення Коростишівської ЦРЛ була доставлена ОСОБА_7 з діагнозом сьома вагітність, 39-40 тижнів, треті пологи, перший період».

Сказано, що однією з причин розриву матки роділлі могли стати аборти: «За даними цього висновку розрив матки у ОСОБА_7 міг виникнути внаслідок морфологічних змін міометрію в місці розриву внаслідок чотирьох абортів».

В одній з експертиз зазначено, «що на момент спільного огляду породіллі о 23 годині 10 хвилин лікарі ОСОБА_10 та ОСОБА_4 вірно оцінили стан жінки та прийняли обґрунтоване рішення про подальше спостереження».

Заслухавши обвинувачену, свідків, проаналізувавши висновки експертів та інші матеріали, суд ухвалив: «ОСОБА_4 визнати невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 140 КК України та виправдати її у зв`язку з недоведеністю вчинення нею цього злочину. Цивільний позов ОСОБА_6 про стягнення з Коростишівської ЦРЛ, третя особа ОСОБА_4 , 12617 грн матеріальної шкоди та 500000 грн моральної шкоди, залишити без розгляду».

Скриншот з вироку Житомирського районного суду

Як повідомляв Житомир.info, у квітні 2017 року в Житомирській області під час пологів померла породілля і ненароджена дитина. Напівсиротами залишилися ще двоє старших діток. Медики Коростишівської лікарні зазначали, що сподівалися на легкі пологи і не встигли відреагувати на раптові ускладнення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: породілля дитина вагітність пологи пологовий Коростишів Коростишівська ЦРЛ суд вирок  
Матеріали по темі