Місто

У Житомирі готують укриття до навчального року: скільки ліцеїв не мають сховищ та куди ходитимуть діти

21 June 2023, 14:48

У Житомирі готуються до нового навчального року. Пріоритетом є безпека, тому наводять лад в укриттях.

У деяких навчальних закладах зараз будують найпростіші укриття, але у місті залишаються ліцеї та садочки, які не мають власних захисних споруд.

«У нас було сім ліцеїв, які не мали укриттів, і три заклади дошкільної освіти. Більшість у цих закладах займалася на дистанційній формі навчання. Ліцей №3 ми забезпечили за допомоги інших закладів. Ми вдячні тим, хто відгукнувся – це установи, собори, костели. Ліцей №8 не має укриття і користується укриттям в центрі апробації. Ліцею №12 ми робимо (укриття) у садочку, частково надали (приміщення) приватні структури. У нас є проблема у ліцеї №10, яка не вирішувалася довгий час. Ми зверталися до проєктного інституту досліджень щодо ґрунту, як можна зробити. Надійшла відповідь, що підземне укриття зробити там неможливо. Є питання по ліцею № 36, у них початкова школа завжди знаходилася на базі садочка, ми там розширили укриття на базі садочка і надаємо їм. Можна назвати ще багато шкіл. Школа № 20 була зовсім без укриття, і діти навчалися на базі інших шкіл. Два-три тижні – та ми завершимо там укриття» – розповідає перша заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.


Роботи йдуть і в існуючих укриттях. У деяких закладах розширюють площу, а в деяких покращують умови, розповідають у департаменті освіти.

«У тих укриттях, які ми зробили, потрібно доставити батареї, щоб тепліше було. Десь додати освітлення, десь побачили, що треба збільшити площу для необхідних речей, які мають бути у кожному укритті. Ми також попросили кошти на відмостки, щоб укриття не були вологі. Тобто, це пов'язано з тим, що проникає вода», – говорить Світлана Ковтуненко.

Скільки піде коштів на облаштування укриттів, зможуть підрахувати, коли роботи будуть проведені, кажуть у департаменті освіти.

«Це мільйони. На кожен заклад по-різному, від 200 тисяч гривень, деякі 100 тисяч гривень, а деякі навіть до 3 мільйонів гривень. Питання: скільки ми витратили, що відкрили, що вдалося – все на перше вересня», – сказала перша заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

Нагадаємо, постановою від 28 квітня 2023 року Кабінет міністрів затвердив порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти та розподілив субвенцію: Житомирська область отримає 45 млн 011 тис. грн, реалізація проєктів здійснюється на засадах співфінансування з місцевих бюджетів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: укриття сховище ліцей школа департамент освіти Ковтуненко  
Матеріали по темі