Влада

НАЗК дослідило можливі корупційні ризики під час відбудови об’єктів, що були пошкоджені чи знищені внаслідок агресії рф

21 June 2023, 17:48

Експерти Національного агентства з питань запобігання корупції спільно з Інститутом прикладних гуманітарних досліджень ідентифікували найпоширеніші корупційні ризики під час відбудови об’єктів нерухомого майна, що були пошкоджені чи знищені внаслідок збройної агресії рф, а також сформували рекомендації щодо їх мінімізації / усунення.

Про це 19 червня повідомила пресслужба НАЗК.

«Комплексний експертний аналіз передбачав дослідження нормативно-правових актів, матеріалів ЗМІ та соціальних мереж, а також глибинні інтерв’ю. НАЗК змоделювало можливі корупційні схеми, які можуть виникнути у майбутньому, та запропонувало рекомендації для впровадження антикорупційних запобіжників та забезпечення прозорої відбудови», - йдеться у повідомленні.

Змодельовано корупційні ризики щодо:

1. процесів формування та підтримання даних Реєстру пошкодженого або знищеного майна;

2. діяльності комісій з розгляду питань щодо надання компенсацій;

3. створення та адміністрування фонду тимчасового житла;

4. фіксації фактів пошкоджень об’єктів, їхнього обстеження та складення висновку про можливість подальшої експлуатації;

5. визначення права на компенсацію, ухвалення відповідного рішення та отримання компенсації;

6. діяльності Фонду ліквідації наслідків і Фонду відновлення зруйнованого майна та інфраструктури;

7. прийняття рішень про демонтаж будівель за результатами обстежень;

8. визначення розміру шкоди завданих збитків.

«Проаналізувавши корупційні ризики, НАЗК сформулювало низку рекомендацій щодо їхньої мінімізації та усунення. Передусім потрібно внести зміни до Земельного кодексу України, Закону України №2923-ІХ, Закону «Про Державний земельний кадастр», а також низки постанов Кабінету Міністрів України та інших нормативно-правових актів. Крім того, НАЗК надало пропозиції щодо запровадження антикорупційних запобіжників під час верифікації інформації, що вноситься до відповідних реєстрів, а також використання цифрових інструментів при відбудові об’єктів нерухомого майна. Імплементація запропонованих НАЗК рекомендацій має превентивний характер і допоможе коригувати відповідні рішення, усунувши можливі корупційні схеми та негативні репутаційні, соціальні та економічні наслідки», - інформує Нацагентство.

Це дослідження покликане стати дорожньою картою для Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, обласних державних (військових) адміністрацій, органів місцевого самоврядування під час підготовки концепцій та програм відбудови, а також мінімізації корупційних ризиків під час ухвалення рішень.

Ознайомитись з рекомендаціями НАЗК та дослідженням «Корупційні ризики відбудови об’єктів нерухомого майна, які пошкоджені/зруйновані внаслідок збройної агресії рф: моделювання та пропозиції щодо їх мінімізації/усунення» можна за посиланням.

Довідка НАЗК: 22 травня 2023 року набрав чинності Закон України, що визначає правові та організаційні засади надання компенсацій за пошкоджені та знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України. За час повномасштабного вторгнення росії в Україну було пошкоджено або зруйновано велику кількість житлових будинків та об’єктів громадської інфраструктури. В березні 2023 року Світовий банк оновив оцінку коштів, які знадобляться Україні для відновлення та відбудови – ця сума зросла до 411 млрд дол. США.

Нагадаємо, Кабінет міністрів 16 червня затвердив перелік перших проєктів, які отримають фінансування з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії російської федерації (Фонд ліквідації): на реалізацію проєктів з Фонду ліквідації буде виділено 6,6 мільярда гривень: Житомирській області виділяють 831 млн 365 тис. 356 грн на п’ять об’єктів.

Як повідомляв Житомир.info, з 10 травня 2023 року у застосунку «Дія» доступна нова послуга єВідновлення: українці, чиї домівки постраждали через бойові дії, можуть подати заяву і отримати грошову допомогу на ремонт житла. У Житомирській міській раді з 22 травня запрацювала комісія з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені обʼєкти нерухомого майна внаслідок ворожих атак.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: НАЗК корупція відбудова житло єВідновлення 
Матеріали по темі