Влада

В Житомирській області обстежили всі 3429 укриттів: 72% придатні та мають цілодобовий доступ

22 June 2023, 17:24

Начальник відділу організації заходів цивільного захисту ГУ ДСНС у Житомирській області Дмитро Гаврилюк 22 червня розповів про оперативні обстеження об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту на території області.

Відео брифінгу оприлюднили на сайті ОВА.

«На території області обліковується 3 тис. 429 об’єктів фонду захисних споруд, з яких: 122 сховища, 925 протирадіаційних укриттів, 2342 найпростіших укриття. З 2 по 7 червня цього року головними управліннями ДСНС та Нацполіції в області із залученням представників районних військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування, проведені спільні оперативні обстеження об’єктів фонду захисних споруд, під час яких основна увага зверталася на їх готовність та забезпечення вільного доступу до них. За результатами обстежень встановлено, що 72% цих об’єктів придатні для укриття населення та забезпечено цілодобовий доступ. Водночас 28% виявилися непридатними для прийому населення, а 8% були зачинені без можливості потрапити до них. З цього приводу начальником обласної військової адміністрації надані доручення об’єднаним територіальним громадам щодо покращення стану справ з цього питання», - сказав.

Він зауважив, що найпростіші укриття – це підвальні, цокольні, або інші приміщення підземного простору, в яких створені мінімальні умови для переховування людей, в тому числі – під час повітряних тривог.

«На жаль, не всі такі об’єкти відповідають мінімальним безпековим стандартам. Окремі з них потребують проведення косметичного ремонту та наведення елементарного порядку, забезпечення санітарно-технічними системами – вентиляція, водопостачання, каналізування, електропостачання, створення запасів харчів, більшої кількості місць для сидіння або лежання, влаштування інтернет-мережі з використанням Wi-Fi. Частина укриттів підтоплена ґрунтовими водами, у частині відсутня доступність до них людей з інвалідністю», - наголосив представник ДСНС.

Дмитро Гаврилюк закликав жителів області вимагати від голів ОСББ, ЖЕКів, керівників місць роботи, навчальних закладів, які відвідують діти, створювати належні умови в найпростіших укриттях, не забувати про інформаційні таблички та показчики руху встановленого зразка до захисних споруд.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 17 червня 2023 року органи досудового розслідування поліції Житомирської області розслідували 10 кримінальних проваджень, пов’язаних з фактами порушення законодавства щодо облаштування, утримання та доступу до укриттів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: укриття ДСНС обстеження сховище Гаврилюк 
Матеріали по темі