Події

На Закарпатті затримали чоловіка, який намагався купити у жительки Житомира 11-місячну дитину й перепродати за кордоном

27 June 2023, 11:39

Відділ міграційної поліції спільно з прикордонниками та співробітниками СБУ викрили 43-річного закарпатця, який намагався купити у жінки з Житомира 11-місячну дитину та вивезти її до країни ЄС для продажу. Зловмисника затримано та розпочато кримінальне провадження за даним фактом.

Про це 26 червня повідомив відділ комунікації поліції в Закарпатській області.

«Співробітники міграційної поліції у Закарпатській області отримали інформацію, що 43-річний закарпатець шукає матір з дитиною, щоб купити немовля, віком до 12 місяців та вивезти його за кордон. Поліцейські спільно з прикордонниками та слідчими СБУ перевірили дану інформацію та встановили, що зловмисник зв’язувався з жінкою з Житомира та пропонував за її 11-місячне немовля 5 тисяч доларів США. Злочинний намір чоловіка полягав у плані продати дитину в родину з Європи за 25 тисяч доларів США», – йдеться у повідомленні.

В суботу, 24 червня, чоловік намагався разом із дитиною та її матір’ю перетнути кордон. Зловмисник міг потрапити на територію Словацької республіки, так як був одним із членів благодійної організації. За силової підтримки бійців КОРД його було затримано на території пункту пропуску «Малі Селменці». Гроші за таку незаконну операцію вилучено у якості речових доказів.

У двох помешканнях причетного до вчинення злочину та його авто «Dacia» проведено обшуки, звідки вилучено записи про таку незаконну діяльність, печатки та розписку про перерахування коштів.

За даним фактом за процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст. 15 ч.3 ст. 149 Кримінального кодексу України, тобто закінчений замах на торгівлю людьми, вчинений щодо малолітнього. Зловмисника затримано, йому загрожує від восьми до п’ятнадцяти років позбавлення волі.

Поліція наразі встановлює причетність до вчинення злочину інших можливих спільників. Окрім цього, правоохоронці перевірять чи не здійснював зловмисник подібної незаконної діяльності у минулому. Слідство у справі триває.

Відео з сайту ГУНП у Закарпатській області

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури інформує, що затриманому чоловікові повідомили про підозру.

«За процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури при продажі малолітньої дитини на територію Європейського Союзу викрито мешканця Закарпаття. Йому повідомлено про підозру у вчиненні закінченого замаху на торгівлю людьми з метою експлуатації за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 15 ч. 3 ст. 149 КК України)», – пише прокуратура.

За даними слідства, чоловік шукав батьків із маленькими дітьми та переконував продати їх для усиновлення в одну з країн ЄС. Маючи досвід роботи в освітніх закладах та, відповідно, спілкування з такою категорією людей, підозрюваний знаходив достатньо аргументів, чому дитині в умовах війни буде краще виїхати з країни.

Закарпатець видавав незаконний бізнес за шанс швидкої матеріальної наживи. Він знайшов жінку з Житомира, якій за продаж її однорічного сина обіцяв 5 тисяч доларів США. Попередньо надав аванс – 1 тисячу доларів США.

Успішна оборудка з дитиною повинна була принести усім причетним 25 тис. доларів США загалом.

Як повідомляв Житомир.info, 6 січня 2023 року на Житомирщині правоохоронці затримали чоловіка та жінку, які налагодили схему незаконного перетину кордону України чоловіками призовного віку під виглядом багатодітних батьків: укладали шлюб з матерями-одиначками.

9 січня прокуратура інформувала, що бердичівлянку та вінничанина, які організували злочинну схему незаконного переправлення через кордон, взяли під варту з правом внесення грошової застави.

16 січня пресслужба Житомирської обласної прокуратури повідомила, що справу бердичівлянки та вінничанина, які «приписали» призовникові чужих близнят, передали до суду.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: торгівля людьми дитина Закарпаття  
Матеріали по темі