Здоров'я

У Житомирській області фіксують збільшення кількості випадків хвороби Лайма, переносником якої є кліщі

27 June 2023, 13:06

Цьогоріч у Житомирській області зафіксували 45 випадків хвороби Лайма, переносником якої є кліщі.

Про це 27 червня повідомила Державна установа «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я».

«За п’ять місяців 2023 року на Житомирщині зафіксовано вже 45 випадків хвороби Лайма – це у 5 разів більше, аніж за відповідний період 2022 року (9 випадків)», – йдеться у повідомленні.

В установі нагадують, що кліщовий бореліоз (хвороба Лайма) супроводжується підвищенням температури тіла. У місці укусу кліща спочатку з'являється почервоніння, а якщо пацієнт не отримує лікування і захворювання переходить на наступний етап, відбувається ураження внутрішніх органів, суглобів, нервової системи людини.

Також в обласному центрі контролю та профілактики хвороб, нагадують, що робити, якщо виявили кліщів на шкірі.

1. Негайно зверніться до найближчого травмпункту.

У кожному регіоні цілодобово працюють травмпункти, де кліща видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження.

За можливості постарайтесь видалити кліща самостійно: повільно витягніть разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити найближче до шкіри людини.

2. Після видалення кліща змастіть ранку антисептичним розчином. Якщо залишилася частина кліща, його видаляють стерильною голкою.

Видаленого кліща необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон чи пробірку, інший чистий скляний посуд – та щільно закрити кришку. За направленнями лікаря у лабораторній мережі проводяться лабораторні дослідження кліщів на наявність збудників бореліозу.

3. Ретельно вимийте руки з милом.

4. Протягом двох тижнів щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі – зверніться до лікаря.

Важливо! Три «НЕ» при видаленні кліща:

1. Не тиснути.

2. Не заливати олією або спиртом.

3. Не виривати.

Нагадаємо, навесні 2021 року у Житомирі планували провести протикліщову обробку парків, але перед цим мали з’ясувати, чи не зашкодить це білкам.

Як повідомляв Житомир.info, у травні 2019 року житомирські лікарі розповідали, як самостійно витягнути кліща та чого варто боятися після укусу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кліщ хвороба Лайма  
Матеріали по темі