Події

У Житомирському районі викрили депутата селищної ради від ОПЗЖ, який закликав зустрічати окупантів

28 June 2023, 16:51

У Житомирській області депутата селищної ради від забороненої в Україні партії підозрюють у колабораціонізмі: закликав зустрічати окупантів і не чинити опору.

Про це 28 червня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Прокуратура Житомирської області повідомила про підозру депутату селищної ради у поширенні публічних закликів до підтримки рішень та дій держави-агресора (ч. 1 ст. 111-1 КК України)», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що колабораційну діяльність інкримінують депутату однієї з селищних рад Житомирського району, свого часу обраного до органу місцевого самоврядування від забороненої в Україні (червень 2022 року) політичної партії.

Будучи членом депутатської комісії з питань прав людини, правопорядку й законності, він сам порушив законодавство щодо національної безпеки України.

Підозрюваний у березні цього року, попри тривале збройне вторгнення рф на територію нашої держави, закликав сельчан підтримати дії і рішення країни-агресора. Зокрема, у приміщенні селищної ради стверджував, що «військова операція рф проводиться з метою наведення порядку в Україні».

«Горе-депутат давав «настанови» своїм виборцям: «коли зайдуть росіяни, зустрічайте їх та не здійснюйте їм спротив». Натхненник рашистської ідеології застерігав присутніх, що «скоро прийдуть «наші», понаводять порядки, вас усіх звідси винесуть, тут буду я правити!», – розповідають у прокуратурі.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснюють прокурори Житомирської обласної прокуратури. Досудове розслідування – Управління СБУ в області.

Примітка прокуратури: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресгрупа Управління СБ України в Житомирській області уточнює, що йдеться про депутата-колаборанта від забороненої партії «ОПЗЖ».

«За даними слідства, фактично у перший місяць повномасштабного вторгнення рф в Україну, коли рашистські війська вели запеклі бої усього у декількох кілометрах від колишнього закритого військового містечка, зловмисник не приховував своїх проросійських настроїв та публічно закликав місцевих жителів «зустрічати росіян»», – зазначають в СБУ.

Ініційована СБУ експертиза засвідчила, що у висловлюваннях фігуранта справи містяться публічні заклики до підтримки збройної агресії рф проти України та визнання її правомірною.

Як повідомляв Житомир.info, 14 червня 2023 року пресгрупа Управління СБ України в Житомирській області інформувала про викриття чотирьох ворожих агітаторів: двох – на Коростенщині, одного – в Житомирі, ще одного – в Житомирському районі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: колаборант колабораціонізм СБУ прокуратура ОПЗЖ селищна рада  
Матеріали по темі