Суспільство

Через незаконно зрубані дерева «Укрзалізниця» сплатила майже 800 тис. грн шкоди сільським радам Звягельського району

29 June 2023, 10:58

Двом сільським радам у Звягельському районі Житомирської області AT «Українська залізниця» сплатило майже 800 тис. грн шкоди через незаконні порубки.

Про це 28 червня повідомила Державна екологічна інспекція Поліського округу.

«У період з грудня 2016 по січень 2018 року на території Брониківської та Ярунської сільських рад Новоград-Волинського району (нині Звягельський, – ред.) Житомирської області, у лісонасадженнях, що знаходяться у постійному користуванні AT «Українська залізниця», було виявлено самовільну рубку майже 200 дерев різних порід», – йдеться у повідомленні.

У рамках кримінального провадження для розрахунку шкоди, нанесеної довкіллю, були залучені фахівці Державної екологічної інспекції Поліського округу. Розмір розрахованої шкоди навколишньому природному середовищу склав понад 1 млн грн.

Зазначено, що задля відшкодування шкоди, завданої довкіллю, прокурор Житомирської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції Поліського округу, Ярунської ТГ, Брониківської ТГ, заявив до Господарського суду міста Києва позовну заяву, яку рішенням від 26.09.2022 задоволено.

Суд дійшов висновку про те, що АТ «Укрзалізниця», як постійний лісокористувач, не забезпечило належну охорону і збереження лісового фонду на підвідомчій йому території, допустивши незаконну порубку дерев, чим заподіяна матеріальна шкода лісу.

Не погоджуючись з рішенням суду, АТ «Укрзалізниця» оскаржило його в апеляційному порядку.

«21.03.23 Північним апеляційним господарським судом ухвалено рішення про стягнення з АТ «Українська залізниця» в особі Регіональної філії «Південно-Західна залізниця» на користь Ярунської сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області шкоди, завданої навколишньому природному середовищу, у розмірі 366 492 грн. 82 коп., на користь Брониківської сільської ради Новоград-Волинського району – у розмірі 389 789,61 грн», – пише пресслужба Державної екологічної інспекції.

У квітні 2023 року кошти в повному обсязі АТ «Укрзалізниця» перерахувало на рахунки територіальних громад.

Як повідомляв Житомир.info, 31 травня 2023 року екологи інформували, що поблизу сіл Чуднівської міської громади та Романівської селищної ради Житомирського району виявили незаконну вирубку дерев, збитки від якої перевищили 2 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дерево дерева еколог екоінспекція вирубка порубка "Укрзалізниця" шкода збитки відшкодування  
Матеріали по темі