Місто

З міського бюджету виділили майже 500 тис. грн на охорону військового кладовища в Житомирі: буде чотири охоронці

29 June 2023, 12:04

З міського бюджету виділяють 470 тис. грн на оплату роботи охоронців Смолянського військового кладовища та створення їм робочого місця.

Про це на сесії Житомирської міської ради 29 червня повідомив начальник управління комунального господарства Олександр Марцун під час розгляду змін та доповнень до Програми благоустрою та розвитку комунального господарства.

«Ми 700 тисяч з будівництва кладовища переводимо на утримання і поточний ремонт кладовища, в тому числі й військового, і додається сума в 470 тисяч на охорону військового кладовища. У нас є відповідні звернення, відповідні розрахунки – це чотири охоронці плюс обладнання робочого місця для охоронців», - сказав Олександр Марцун.

Мер Житомира Сергій Сухомлин пояснив, що це пов’язано зі збільшенням випадків вандалізму на військовому кладовищі.

«Це іноді просто хворі люди, різні ситуації бувають і на цей час там потрібно точно поставити фізичну охорону. Після того, як дивишся запис на камерах поліція відпрацьовує достатньо швидко, знаходить всіх цих людей, але це вже постфактум», - сказав мер.

Зауважимо, що в грудні 2021 року міська влада говорила про якнайшвидшого встановлення на військовому кладовищі додаткового освітлення з датчиками руху та планувала розглянути можливість встановлення поста для чергування охоронника.

Нагадаємо, в травні цього року жінка «поприбирала» одну з могил на військовому кладовищі у Житомирі: забрала вази з могили й жбурнула на землю, за ними викинула квіти.

Як повідомляв Житомир.info, 17 липня 2021 року поліція повідомила, що розшукує злодіїв за наругу над могилами військових, які на Смолянському кладовищі в Житомирі викрали мармурові скульптури. Згодом Міський інформаційний центр опублікував запис камер відеонагляду, встановлених на кладовищі. На відео видно, як ввечері 16 липня невідомий чоловік зірвав два янголи з могили військового, вклав їх до пакета та покинув територію цвинтаря. Увечері 17 липня Житомирський міський голова повідомив, що чоловіка, який напередодні викрав мармурові статуї та вазу з могил військових, вдалося знайти. Він повернув вкрадене. У поліції уточняли, що причетним до вандалізму виявився житель обласного центру, 1983 року народження.

Житомирянина, який улітку 2020 року викрав мармурові скульптури янголів та вазу з могил загиблих АТОвців на Смолянському військовому кладовищі, судили ще й за нанесення тяжких тілесних ушкоджень: за кілька годин до наруги над могилами чоловік підрізав сусіда кухонним ножем. За злочини його ув’язнили на строк 5 років і 3 місяці.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міськрада кладовище охорона військове кладовище Марцун Сухомлин вандалізм 
Матеріали по темі